Inför hockeyfinalen: Stora plywoodskivor ska skydda Havis Amanda från segerrusiga fans

När Finland vinner guld i hockeysammanhang vill en del både simma vid och klättra på statyn Havis Amanda vid Salutorget. Men i natt ska det inte gå. Helsingfors stad förbereder sig för VM-guldfirande och skyddar statyn med plywoodskivor.

Juha-Matti Virtanen leder arbetet vid Havis Amanda under söndagen i strålande solsken och finfördelat stänk från fontänen.
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
Annica Lindströmannica.lindstrom@ksfmedia.fi
28.05.2022 18:25 UPPDATERAD 29.05.2022 16:28
När Finland i vintras vann OS-guld litade staden på att varningar om att Havis Amanda var i skört skick skulle stoppa segerrusiga ishockeyfans från att klättra upp på statyn. 
– Men det meddelandet gick inte fram, säger Laura Aalto Helsingfors stads kultur- och fritidssektors biträdande direktör.
Det är tradition att fira vinster vid Salutorget. Vissa verkar ha svårt att minnas att det inte är meningen att man ska klättra på Havis Amanda. Dels för att statyn är skör och inte tål häng och kläng, dels för att den som klättrar kan ramla ner och slå sig.
Därför kommer Havis Amanda inför VM-firandet skyddas. På söndag förmiddag, innan guldmatchen, sätts cirka två meter höga plywoodskivor upp runt den kända statyn.
Det cirka två meter höga staketet omgärdar hela den kända statyn.
Planeringen inleddes i fredags och det praktiska arbetet med att sätta upp de tvåmeter höga träskivorna på söndag morgon klockan sju, säger arbetsledaren Juha-Matti Virtanen. Då hade statyn redan hunnit få en Real Madrid-halsduk från ivriga fotbollsfans, efter att laget tagit hem Champions League-titeln natten mellan lördag och söndag.
Havis Amanda är över 100 år gammal och ingår i Helsingfors konstmuseums samling. Statyn är dessutom i behov av restaurering. Laura Aalto vet inte exakt när, men snart.
Helsingfors stad skyddade också statyn under hockeyfinalen 2021. Men då blev det silver för hockeylandslaget och statyn klarade sig helskinnad. 
– Vi hoppas alla på att vi vinner och kan fira, säger Aalto och tillägger att hon samtidigt hoppas på att få ha kvar stadens karakteristiska staty.
Stadens byggarbetare är inne på samma linje.
– Hoppas det blir guld så vi inte bygger den här i onödan, säger Virtanen.

ANDRA LÄSER