Nobelpristagaren Kenzaburo Oe är död

Den japanske Nobelpristagaren Kenzaburo Oe har avlidit, 88 år gammal. Det uppger hans förläggare Kodansha.

Nobelpristagaren Kenzaburo Oe blev 88 år. Arkivbild.
13.03.2023 09:33
Kenzaburo Oe avled den 3 mars och familjen har redan hållit begravningen, meddelar förläggaren som beskriver honom som ”en ledande liberal röst i Japan som utmanade det moderna samhällets konformitet”.
Oe fick Nobelpriset 1994 för att han ”med poetisk kraft skapar en imaginär värld, där liv och myt förtätas till en skakande bild av människans belägenhet i nutiden”. I sitt författarskap hade han påverkats av Jean-Paul Sartre och existentialismen men också Rabelais. Själv beskrev han sitt författarskap som ett slags ”grotesk realism”.
Kenzaburo Oe fick sitt genombrott 1964 med romanen Mardrömmen där han använde sig av egna erfarenheter av att ha en person med funktionsnedsättning. Bland hans romaner på svenska finns också Tid för fotboll (1965) och M/T och berättelsen om skogens under (1986).
Han var också aktiv som samhällsdebattör. När Japan beslutade att återstarta kärnkraftsreaktorer efter Fukushima-katastrofen argumenterade han för att landet i stället skulle gå i Tysklands fotspår och fasa ut kärnkraften.

ANDRA LÄSER