Kulturfonden delar ut tio pris

Kompositör Sebastian Fagerlund får Svenska kulturfondens stora kulturpris på 30 000 euro år 2019. Fagerlund och de nio andra pristagarna belönas vid Kulturfondens vårfester i Åbo den 7 maj, i Helsingfors den 8 maj och i Vasa den 9 maj.

07.05.2019 06:01
Kompositören Sebastian Fagerlund, Stora kulturpriset 30 000 euro till "en av våra främsta tonsättare och hans produktion omfattar allt från opera och orkesterverk till kammarmusik och instrumentala soloverk."
Sitt internationella genombrott fick han då hans klarinettkonsert uruppfördes år 2006. Några år senare prisbelönades hans surrealistiska kammaropera Döbeln och år 2011 fick Fagerlund Teosto Priset – ett av nordens största musikpris – för sitt orkesterverk Ignite. Samtidigt som Fagerlund är aktiv på olika håll i världen, ligger också det lokala hans hjärta nära. Han var med om att grunda kammarmusikfestivalen RUSK i Jakobstad och är en av de konstnärliga ledarna för festivalen.
Fagerlunds största verk hittills, operan Höstsonaten, hade premiär på Nationaloperan hösten 2017. Operan fick fina recensioner världen över och en nominering för bästa opera i International Opera Awards. Kommande säsonger spelas Höstsonaten på svenska i flera stora operahus och på festivaler i flera olika länder.

ANDRA LÄSER