Ungersk stråkorkester ger Timo Lassys Trio luft under vingarna

Timo Lassys skiva Trio präglas av melodiösa kompositioner och ett stänk av tropisk exotism.

09.09.2021 23:25

Jazz

Timo Lassy
Trio
(We Jazz Records)
Det är knappast fel att säga att saxofonisten Timo Lassys metod grundar sig på att bygga med nytt på en stadig traditionell jazzgrund. Därför är skivan lätt att haka på.
Lassy blåser nu lika uttrycksfullt i sin tenorsaxofon som på sina souljazzplattor och kompet sköts stiligt av basisten Ville Herrala och trummisen Jaska Lukkarinen som spelar lyhört med lätt ansats.
Albumet snurrar närapå hela vägen förstärkt med gästartister. Det största ansvaret axlas av den ungerska stråkorkestern Budapest Art Orchestra dirigerad av Peter Pejtsik.
Marzi Nyman har skrivit stråkarrangemangen så att de ger luft under vingarna åt Lassys minimalistiska kompositioner.
Stråkarna har en cinematisk roll och markerar något äventyrligt och smått hemlighetsfullt i öppningslåten Foreign Routes och därpå följande Better Together. Tuomo Prättälä och Valtteri Pöyhönen får också på olika sätt bidra med originella effekter. Prättäläs vindeffekter och små syntlustigheter i ljuva Sointu avviker i allra högsta grad från vad man brukar höra i sensuella jazzballader.
Subtropical och Pumping C svänger mer i riktning av Lassys souljazzplattor men i övrigt fläktar Trio-plattan med friska upplyftande vindar inte minst tack vare stråkorkesterns medverkan.

ANDRA LÄSER