Finlandssvenska handbollsspelare skrev öppet brev: "Kvinnliga spelare måste få utöva sin sport utan att känna sig sexualiserade och objektifierade"

Sex finlandssvenska handbollsspelare har skrivit ett öppet brev riktat till internationella och europeiska handbollförbundet där de kritiserar och ifrågasätter de hårt kritiserade klädreglerna i beachhandbollen.

Carolina Wendelin, Ida Ehrstedt, Elin Sundell, Fredrika Lagerbohm och Sanni Kunnas skrev ett brev till internationella och europeiska handbollförbundet där de kritiserar de sexistiska reglerna i beachhandbollen.
21.07.2021 13:28 UPPDATERAD 21.07.2021 18:50
Diskussionen om klädreglerna i beachhandbollen har gått het de senaste veckorna. Enligt det internationella handbollförbundets (IHF) regler måste kvinnliga spelare bära en sport-BH som stora urringningar kring armarna och en trosa som får mäta högst 10 centimeter i höjd vid sidan medan herrspelare har rätt att klä sig i shorts och linne. Norges damlag bötfälldes med 150 euro per spelare då de spelade med shorts i bronsmatchen i EM eftersom de inte följde klädreglerna.
De olika klädreglerna är både sexistiska och diskriminerande och de fick sex finlandssvenska före detta handbollsspelare med förflutet i BK-46 och landslaget att reagera. Sanni Kunnas, Fanny Westerholm, Fredrika Lagerbohm, Carolina Wendelin, Elin Sundell och Ida Ehrstedt skrev ett öppet brev som de riktar till IHF:s ordförande Hassan Moustafa och EHF:s ordförande Michael Wiederer där de riktar skarp kritik mot reglerna och förbundens kvinnosyn.
Sanni Kunnas kommenterar beslutet att skriva brevet så här:
– Utan att ange en rimlig sportslig orsak varför en bikini-outfit skall vara ett tvång för kvinnor på handbollsplanen kan dessa regler absolut inte accepteras år 2021. Det är helt absurt. Det handlar ju inte om att förbjuda bikinin men endast att ge damlag möjligheten att idrotta i en annan dräkt som inte känns kränkande eller sexualiserande. Men EHF ställer sig aktivt emot det.
I brevet till IHF och EHF skriver de sex spelarna så här:
"Vi anser att det är absurt och kränkande och kräver att de här reglerna ändras med omedelbar verkan på ett sätt som tillåter kvinnor att utöva sin sport utan att känna sig sexualiserade och objektifierade", skriver de i brevet.
De ifrågasätter reglerna och ställer sig ytterst kritiska till att det är olika klädregler för manliga och kvinnliga spelare.
"Det verkar som om IHF/EHF anser att herrspelarnas speldress ska förbättra spelarnas prestation medan damspelarnas speldress ska bidra till att göra sporten attraktiv".
"Kvinnliga spelare måste ha rätt att utöva sin sport utan att känna sig sexualiserade och objektifierade".

ANDRA LÄSER