Dagens VM-snackisar: Afrikanska drömmen lever än – det gör också en gammal rivalitet

VM-kvartsfinalerna har redan bjudit på hjärtklappningar, rysare och en jätteskräll. Allt är bäddat för ytterligare fotbollsgodis då de två sista semifinalplatserna står på spel i kväll.

Kan Marocko skrälla på nytt?
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
10.12.2022 06:01

Dagens match: England-Frankrike kl 21.00.

Inte mer än ett smalt sund, Engelska kanalen, skiljer Frankrike och England åt. Men trots det har de gamla europeiska stormakterna haft en ansträngd relation sedan 1 000-talet. Den ansträngda relationen har under årens lopp lett till en hel del blodsspillan.
År 2022 syns rivaliteten främst i diplomatiska dragkamper och relativt vänskapligt retande.
Och i sporter som rugby och fotboll.
I kväll drabbar dessa två samman – den regerande världsmästaren och den stolta fotbollsnationen som år efter år väntar att ”fotbollen skall komma hem”. Bägge två fixade gruppspelet galant och promenerade lätt vidare från åttondelen.
I fokus i kväll är såväl blivande målkungen (?) Kylian Mbappé, Tottenhamstjärnorna Harry Kane och Hugo Lloris samt de karismatiska förbundskaptenerna Gareth Southgate och Didier Deschamps. Och många, många fler.
Detta doftar som en riktig VM-klassiker.
Gareth Southgate och Harry Kane är i blickfånget i kväll då England möter Frankrike.

Dagens vansinne: Raheem Sterlings drama – utanför planen

Engelska anfallaren Raheem Sterlings VM har varit kantat av dramatiska händelser. Eller kanske inte precis hans VM – åtminstone inte spelmässigt. Ett mål och en assist blev det i de två gruppspelsmatcherna. Sedan började det hända.
Sterling missade söndagens åttondelsfinalseger mot Senegal (3–0). Detta eftersom att han åkt till England efter ett inbrott i hans hem.
Enligt brittiska medier bröts sig beväpnade inkräktare in i Sterlings hem, medan hans familj befann sig i fastigheten, på lördagskvällen. Brittisk polis uppgav senare att ingen var hemma vid tidpunkten för inbrottet. Polisen uppgav även att Sterling upptäckte att ett antal smycken, inklusive klockor, hade stulits när han återvände.
Men Chelsea-anfallaren flög tillbaka till Doha i torsdags. Och är alltså på plats då England tar sig an Frankrike lördag kväll.

Dagens siffra: 0.

Noll afrikanska lag har spelat VM-semifinal. Tre har varit nära: Kamerun 1990, Senegal 2002 och Ghana 2010. Kamerun föll mot England efter förlängning, Senegal mot Turkiet i förlängning tack vare golden goal-regeln och så Ghana i det ökända straffdramat mot Uruguay. Bittra resultat hela vägen.
Men nu kan Marocko bli det första afrikanska laget att nå VM-semin. Det som krävs är en ny skräll mot ett landslag från den iberiska halvön: Portugal.

ANDRA LÄSER