OS ingen dröm för orienteringens superstjärna Alexandersson

OS är en stor dröm för många idrottare – men inte för Tove Alexandersson som skulle kunna vara olympier 2026. – Då hade jag nog satsat på någon annan idrott, säger hon till TT.

Tove Alexandersson. Arkivbild.

Skidalpinismen är på uppgång och under tisdagen stod det klart att tävlingsformen får OS-status lagom till vinterspelen i Milano och Cortina d'Ampezzo 2026.

– Det ska bli jättespännande att se hur det blir och i Italien är skidalpinismen verkligen jättestor så det är verkligen det bästa stället att debutera på, säger Tove Alexandersson.

Hon pekas ut som ett stort medaljhopp av den svenske förbundskaptenen Remi Francais, som hoppas få med sig stjärnan till Italien.

"OS är nånting annat"

– Hon har en mängd VM-guld, men en olympisk medalj är något annat. Jag är säker på att det kan vara en stor motivationsfaktor, säger han till TT.

Men knappt fem år kvarstår och 28-åringen, som även är världens bästa orienterare på damsidan, säger att hon själv aldrig lockats av att delta i ett OS.

– OS är nånting annat, men jag har aldrig varit så superfokuserad på OS. Hade jag varit det hade jag nog valt att satsa på någon annan idrott. Jag har valt de idrotter jag tycker är roligast, mest motiverande och inspirerande. Det har aldrig varit så att OS har vägt över själva idrotten i sig. Sedan är det häftigt att det nu är en av de grenarna som blivit en OS-gren, säger hon.

"Mycket möjligt"

TT: Skulle en OS-satsning kunna fungera som motivation för dig?

– Det är svårt för mig att säga nu, fem år är för långt fram för mig. Jag är fokuserad på vad som händer nu och nästa år. Jag har väldigt mycket motivation bara för vad som kommer nu till vintern och nästa sommar i orienteringen, säger hon och fortsätter:

– Men om fyra år kanske jag kan känna supermycket motivation för att det är ett OS. Just nu tycker jag att det är jättekul med skidalpinism och jag ser ingen anledning att sluta satsa på det. Tiden går ganska fort så det är mycket möjligt att jag kommer satsa mot ett OS.

ANDRA LÄSER