Knepig logistik för toppledare vid begravningen i Westminster Abbey

Arrangemangen kommer att "variera" från land till land när statsöverhuvuden från olika håll i världen med sina respektive och andra dignitärer kommer till Storbritannien för att närvara vid drottning Elizabeths statsbegravning.

USA:s president Joe Biden och hans hustru Jill Biden besökte i förra veckan den brittiska ambassaden i Washington|DC och kondolerade drottning Elizabeth bortgång.
13.09.2022 06:40 UPPDATERAD 13.09.2022 06:41
Beskedet gavs på måndagen av den brittiska regeringen efter medieuppgifter började cirkulera om att höjdarna ska åka i olika specialbussar till Westminster Abbey. Dessutom uppges att de avråds från att komma till Storbritannien i egna privatplan och sedan ta sig runt i London med egna limousiner och helikoptrar, rapporterar nyhetssajten Politico.
"Hårda säkerhets- och vägrestriktioner", anges som skäl till de påstådda bestämmelserna, men ett och annat diplomatiskt ögonbryn uppges ha höjts när planerna blev kända.
– Kan du tänka dig Joe Biden på bussen? löd en syrlig kommentar från en Londonbaserad ambassadör till Politico.
Vanligtvis reser amerikanska presidenter utomlands i presidentplanet Air Force One (det finns två) och väl i landet de besöker används egen helikopter och den pansrade limousine, allmänt kallad för "The Beast" (Besten).
Drottning Elizabeths begravning måndagen den 19 september, blir den första statsbegravningen sedan 1965 då den tidigare premiärministern Winston Churchill begravdes. Omkring 500 utländska dignitärer väntas närvara, och säkerhetsarrangemangen bedöms bli rigorösa.
Bland andra nyhetsbyrån AFP rapporterar att tusentals poliser runt om i Storbritannien har omgrupperats till London de kommande dagarna.

ANDRA LÄSER