Polisen fann gravröse i Hausjärvi – kropparna kan härstamma från inbördeskrigets fasor

Sandgropsmorden i Hausjärvi var ett begrepp i finländska medier i början på 1990-talet. Tuula Lukkarinen hittades död i ett skogsområde i Hausjärvi, nordost om Riihimäki och Hyvinge, år 1991. Maarit Haantie försvann medan en tredje kvinna, Helena Meriläinen, lyckades fly från den gärningsman polisen misstänker ligga bakom samtliga brott. Nu har en grav hittats i närheten av sandgropen men kropparna härstammar sannolikt från inbördeskriget och har inget med sandgropsmorden att göra.

Mysterium. Ett gravröse i skogen i Hausjärvi sysselsätter centralkriminalens utredare.
Ett tips från allmänheten fick polisen att gå igenom området en gång till. Tipset var att någon sett en skogsgrav eller ett gravröse några kilometer från platsen där Tuula Lukkarinen hittades död för 26 år sedan. Och Centralkriminalpolisens utredare hittade mycket riktigt ett gravröse med ett vitmålat kors av trä på.
Utredningsledaren beordrade att graven skulle undersökas och den första kroppen hittades i mitten av maj på 1,4 meters djup. Följande dag uppdagades att skogskraven innehöll lämningarna efter minst fyra kroppar. Det stod snabbt klart att kropparna i fråga knappast hade något att göra med Tuula Lukkarinen eller Maarit Haantie eller den så kallade seriemördaren från Träskända. Kropparna hade begravts bra mycket tidigare än i början av 1990-talet.
Resterna av kropparna och textilerna fördes till rättsmedicinska laboratoriet i Helsingfors där en expert från CKP började undersöka möjliga dödsorsaker och annan information som kunde finnas i kvarlevorna. Samtidigt började utredarna av fallet försöka bringa klarhet i de dödas identiteter med hjälp av eventuella släktingar i liv.
Enligt markägaren har det alltid funnits ett kors på platsen och någon har då och då fört blommor till graven. En lokalinvånare säger sig senast ha sett besökare vid graven i början på 1990-talet, då i form av tre bilar. Enligt gammal hörsägen i området har graven använts för att begrava unga män som deltog på den röda sidan i inbördeskriget som rasade år 1918.

Tyska soldater kan ha skjutit dem

Enligt ett verk som gått igenom lokalhistorien i området kunde en av de döda vara en vakt ur det röda gardet i Kuru. Denne skulle ha suttit och ätit sin mat vid ingången till skolan i Kuru då tyska soldater skulle ha skjutit honom. De övriga döda kunde vara några ungdomar hemma från byn Lavinto som sökt antingen mat eller ett ställe att proviantera på i närheten av den tyska staben i Hikiä. Enligt hörsägen skulle ungdomarna ha skjutits efter ett misslyckat förhör.
De dödas identitet har inte kunnat fastställas via databasen Krigsdödade i Finland 1914–1922. Databasen innefattar nästan 40 000 namn. Men polisen har på andra vägar fått information om ungdomarna från Lavinto och den informationen försöker ordningsmakten nu verifiera.
Med stöd av bland annat en analys av de ben som CKP undersökt vet man följande. Den yngsta av de döda har vid sitt frånfälle varit mellan 13 och 16 år gammal, den nästa yngsta mellan 16 och 21, den näst äldsta mellan 20 och 30 och den äldsta mellan 30 och 40 år gammal. De misstänks ha dött 21.4–22.4.1918 då den tyska Östersjödivisionen erövrade Hyvinge och Riihimäki. En teori är att de av tyskarna uppfattats som rödgardister och därefter skjutits. Samtliga kroppar bär spår av skottskador.
Centralkriminalpolisen ber nu allmänheten om hjälp för att bringa klarhet i de dödas identitet och öden. De personer som besökt gravröset är i synnerhet intressanta för polisen. Tips kan skickas till CKP.
– Vi vill avsluta utredningen och det är synnerligen viktigt att vi kan identifiera de döda. Kanske en historia får sitt slut rätt snart, säger kriminalkommissarie Olli Töyräs.

Hausjärvis sandgropsmord

1990: Helena Meriläinen står och väntar på ett tåg vid tågstationen i Träskända då en man erbjuder sig att köra henne hem till Riihimäki. Den något påverkade kvinnan tackar ja. Under bilresan bjuder han Merilänen på alkohol och piller. Vid en sandgrop i Hikiä slår han kvinnan hårt i huvudet ett föremål men kvinnan lyckas fly och klarar sig med en lindrigare skada i huvudet.
Enligt den nu avlidne Meriläinen ska mannen ha sagt: "Det lyckades inte denna gång."
1991: Tuula Lukkarinens kropp återfinns nära samma sandgrop. Enligt polisen har sadistiskt våld brukats mot den döda kvinnan. Lukkarinen ses sista gången i liv utanför Alko i Järvenpää.
1993: Maarit Haantie försvinner i augusti och trots intensivt sökande hittas hennes kropp aldrig. Hon nekas före sitt försvinnande inträde till en restaurang i Träskända. Hennes sambo och några kompisar går in på krogen, Haantie stannar utanför. Efter det upphör spåren efter henne.
1989: Ett eventuellt fjärde fall kan ha inträffat i Träskända då en man enligt kriminalkommissarie Olli Töyräs ska ha erbjudit en nu avliden kvinna skjuts. Det var kvinnans mor som informerade polisen om incidenten.
Enligt vissa tips från allmänheten skulle den okända gärningsmannen ha erbjudit skjuts åt ett antal kvinnor också under 2000-talet.

ANDRA LÄSER