HJK:s köpfest har inletts

HJK:s spel har hackat betänkligt under säsongens lopp. Skadorna är många och bekymmersamma och då finns naturligtvis ingen annan lösning än att bege sig ut på marknaden och köpa in nya spelare.

Paulus Arajuuri ansluter till HJK.
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
16.07.2022 15:54 UPPDATERAD 16.07.2022 15:56
Mångåriga landslagsklippan Paulus Arajuuri återförenas med Joona Toivio i HJK och från Malmö FF lånas Malik Abubakari. Mera lär vara på igång då HJK:s blickar är riktade på att göra säsongen ute i Europa så lång som möjlig.
Arajuuri har hållit till på Cypern de senaste åren och även om fötterna blivit långsammare kan han vara en nog så vettig värvning just med tanke på Europamatcherna där HJK mot bättre motståndare ofta tvingas spela ett lågt försvarsspel. I den ekvationen passar Arajuuri med sin styrka i närkamperna och förmåga att dominera i luftrummet utmärkt in. I ligan spelar HJK med en hög backlinje och det är inget optimalt utgångsläge för Arajuuri som inte är känd för att vända särskilt snabbt på den berömda femöringen.
HJK:s affärsmodell går, väldigt förenklat, ut på stora sponsoravtal och på att sälja spelare utomlands. I den nuvarande truppen ligger Miro Tenho närmast en försäljning. 27 år gammal börjar det vara dags att röra på sig.
HJK:s backbesättning är åldersstigen. Arajuuri och Toivio är 34, Jukka Raitala 33, långtidsskadade Valtteri Moren 31. Lägg till att 29-årige Janne Saksela har haft så horribla skadebekymmer i sin karriär att han kanske ändå inte är något långvarigt alternativ och man inser snabbt att här skulle det gälla för Klubi att reagera. Senast i vinter men kanske ännu hellre redan nu under sommaren.
Det finns några yngre, inhemska alternativ i ligan som säkerligen intresserar HJK. KuPS Diogo Tomas är en sådan spelare. 24 år gammal kunde Tomas vara ett långsiktigt alternativ. Problemet för HJK är bara att prislapparna då Klubi knackar på dörren brukar bli väldigt höga då det gäller övergångar inom den inhemska ligan.
Då finns det en större men betydligt mer oviss marknad utanför landets gränser. Problemet med den marknaden är det är svårt att avgöra vilka motiven är för en spelare att komma till Finland. Ligan hör till de svagare i Europa och är inte alls det skyltfönster exempelvis Allsvenskan, danska ligan eller Eliteserien kan vara för spelare som vill framåt i sina karriärer. 
HJK:s ekonomi är så pass stark att laget åtminstone i viss mån kan tävla om samma spelare som en del allsvenska klubbar. Problemet kan ofta vara att spelare i en viss ålder helt enkelt inte vill komma till Finland. Inte ens till HJK.
HJK:s dragningskraft kan bli bättre om laget kontinuerligt klarar sig hyfsat i Europa eller om den inhemska ligan blir bättre. Det förstnämnda alternativet känns mer realistiskt då ligan anno 2022 känns mer ihålig än någonsin. Kanske att det skulle vara dags för en rejäl funderare om vad ligan vill vara och hur man ska komma dit? I nuvarande form fungerar det inte. Kanske att Bollförbundet borde ta över ligan. Mycket sämre kan det inte bli.
I Europa klarade HJK det första hindret i Champions League-kvalet då laget med nöd och näppe slog ut FK RFS från Lettland efter straffar. I följande omgång väntar tjeckiska mästarna Viktoria Plzen och i det mötet finns bara en favorit och det är inte HJK. Men även om det skulle bli förlust mot Plzen är Europaäventyret långt ifrån över. Vid förlust blir det tredje kvalomgången till Europa League för HJK och förlorar man även det dubbelmötet får man ännu en chans i playoffrundan till vd Aki Riihilahtis kreation, Conference League.
Mot den bakgrunden är det mer än förståeligt att HJK är ute efter nya spelare. Det är i Europa de stora pengarna finns och dem vill HJK åt. Samtidigt försöker Klubi hållas med i titelracet i den inhemska ligan där KuPS och Honka för det mesta spelat betydligt bättre fotboll än namnstarka HJK.
Tränaren Toni Koskela är inte särskilt populär bland HJK-supportrarna och en del har redan krävt hans avgång. HJK:s spel är för förutsägbart och underhållningsvärdet håller inte direkt Top Gun-klass. Koskela handplockades i tiderna in efter det som vd Riihilahti då kallade en omfattande analytisk process där alla mätare tydde på att Koskela var rätt man för HJK.
De kommande veckorna avgör högst sannolikt Koskelas framtid i klubben. Hans kontrakt sträcker sig till slutet av år 2023 men går det så att vägen i Europa tar slut för tidigt och HJK missar ligaguldet kan knappast heller Riihilahti blunda för realiteterna.

ANDRA LÄSER