Dagens snackisar i VM: Messi, Englands kross och maratonlång tilläggstid

HBL listar tre snackisar under varje VM-dag. I dag handlar det om Messi, kaptensbindlar och tilläggstid.

Harry Kane och England valde att inte bära ”One Love”-armbindeln i matchen mot Iran. Detta på grund av påtryckningar från Fifa.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
TT
22.11.2022 09:29 UPPDATERAD 22.11.2022 10:47

Dagens match: Argentina–Saudiarabien, klockan 12.00

Det är många som hoppas på Argentina och Leo Messi i årets VM. Messi har redan skrivit in sig i alla historieböcker och argumenten för att någon annan skulle vara den bästa fotbollsspelaren genom alla tider blir allt svagare.
Men argentinarna kommer inte acceptera Messi som den störste framför Diego Maradona innan han vunnit ett VM-guld. Det här är sista chansen.
All framgång tycktes undvika Messi i landslagströjan fram till fjolåret då han vann Copa America. Messi och Argentina behöver inte jaga bort det spöket längre och är en av flera favoriter till guldet i Qatar.
I öppningsmatchen ställs man mot Saudiarabien. Grannlandet till Qatar lär ska ha många supportrar på väg och får nog hoppas på att de kan ge laget ett lyft. På pappret är nivåskillnaden enorm mellan Argentina och Saudiarabien.

Dagens vansinne

På måndag förmiddag verkade det fortfarande som om Englands kapten Harry Kane och Nederländernas dito Virgil van Dijk skulle trotsa Fifas påtryckningar och bära ”One Love”-armbindlarna (kaptensbindlar prydda av ett flerfärgat hjärta och siffran 1) i VM-matcherna.
Fifa hotade dock med sportsliga straff – bland annat gult kort – för de kaptener som valde att bära bindlarna och det hela slutade med att Kane och van Dijk marscherade ut på planen med kaptensbindlar ”godkända av Fifa”.
De sju länderna vars kaptener hade tänkt bära bindlarna (England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz) gav en förklaring till beslutet och uttryckte sitt missnöje med det hela i ett uttalande.
”Fifa har varit väldigt tydligt med att man kommer att dela ut sportsliga straff om våra lagkaptener bär armbindlarna på planen. Som nationsförbund kan vi inte sätta våra spelare i en sådan position att de riskerar sportsliga straff, som exempelvis varningar, så vi har därför bett våra lagkaptener att inte bära bindlarna i VM-matcher”, skriver länderna i uttalandet enligt BBC.
”Vi skrev till Fifa i september och meddelade vår önskan att bära 'One Love'-bindeln för att aktivt stötta inkludering inom fotbollen, men fick inget svar. Våra spelare och ledare är besvikna, de är stora förespråkare av inkludering och kommer att visa sitt stöd på andra sätt”.
Det låter såklart fint. Men detta hade varit ett ypperligt tillfälle för England, Holland med flera att stå på sig och visa att man inte spelar efter Fifas fiol i den här typen av frågor. I stället valde man att rätta sig i leden och fega ur.

Dagens siffra: 14

Antalet tilläggsminuter i första halvlek i gårdagens match mellan England och Iran. Den Iranske målvakten Alireza Beiranvand krockade med en av sina medspelare, skadade huvudet och blev liggande i flera minuter. Beiranvand försökte sedan fortsätta spela, men det gick inte och han tvingades byta.
Även andra halvlek bjöd på en hel del tilläggstid. Matchen höll på i närmare 120 minuter och slutade till slut 6–2 till England.

ANDRA LÄSER