Personal och studerande vill stoppa paneldebatt om metoo, enligt ÅU

Den kontroversiella debattören Alexander Bard har bjudits in till en paneldebatt om jämställdhetsarbete och metoo-rörelsen vid Åbo Akademi. Nu kräver studerande och personal att ledningen inte upplåter sina lokaler till den, enligt Åbo Underrättelser.

En grupp på 35 personer protesterar mot en paneldebatt om metoo-rörelsen som ska ordnas i fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi.
SPT
05.11.2018 14:25 UPPDATERAD 05.11.2018 18:01
Det är Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi som vill arrangera en debatt om metoo-rörelsen den 19 november. Föreningen har bjudit in de svenska metoo-kritikerna Johan Mparmpagiannis och Alexander Bard till debatten som enligt planerna kommer att modereras av Yle-redaktören Bettina Sågbom.
Enligt arrangörerna kommer paneldebatten att ordnas i auditorium Armfelt vid Åbo Akademis fakultet för humaniora, psykologi och teologi, men det vill undertecknarna av uppropet stoppa. Förutom på Mparmpagiannis och Bard retar sig undertecknarna på arrangörernas planer att visa filmen The Red Pill som handlar om rörelsen för mäns rättigheter. Det här rapporterar Åbo Underrättelser.
Universitetslärare Blanka Henriksson som är en av initiativtagarna till uppropet säger till ÅU att 35 personer har skrivit under protesttexten. Enligt Henriksson kan ÅA förlora forskningsprojekt om universitetet tillåter att paneldebatten ordnas i dess lokaler.
– En forskare har sagt att hen kan flytta sitt forskningsprojekt från ÅA till ett annat universitet. Det handlar om stora pengar, säger Henriksson till ÅU.
ÅA:s ledningsgrupp kommer att diskutera ärendet under måndagen.

ANDRA LÄSER