Polisen misstog dragartist för tjuv

Polisen trodde att skådespelaren och dragartisten Kim Gustafsson var tjuven de jagade. Efter att ha synat hans stilettskor och paljettbeströdda hattar, lät polisen honom fortsätta färden hem från Arbis.

Jag drog en lättnadens suck då det stod klart att de letade efter någon annan. Jag hade inte spänt fast säkerhetsbältet, men polisoperationen kändes överdimensionerad, säger Kim Gustafsson.
Skådespelaren och dragartisten Kim Gustafsson överrumplades totalt då två polispatruller natten mot onsdagen omringade hans bil och lät förstå att han var misstänkt för ett allvarligt brott.
Incidenten inträffade på tisdagskvällen då Gustafsson intet ont anande kommer körande från Arbis längs med Tölögatan. Gustafsson har knappt hunnit färdas några kvarter förrän han är omringad av polisbilar som stoppar honom. Polisen upplyser Gustafsson om att de jagar en tjuv och att ett ögonvittne har sett gärningsmannen lämna brottsplatsen i en bil med samma utseende och registerplåtar som Gustafssons.
– Vid det här skedet kunde jag dra en lättnadens suck. De facto hade jag kört utan säkerhetsbälte, men insåg fort att polisoperationen var överdimensionerad för den typen av trafikförseelse, berättar Gustafsson.
Polisen frågar Gustafsson varifrån han kommer och han svarar som det är: "Från Arbis". Varpå polisen vill veta vad Gustafsson brukar göra där och han svarar: "Öh...oftast körövningar".
Efter den sena utfrågningen gör polisen en okulär besiktning av innehållet i bilen som är fylld med all tänkbar rekvisita som dragartister behöver: Ett urval stilettklackade skor i herrstorlek, paljettbeströdda cylinderhattar i svart och silver, notblad, en blond lockig grekisk gudinne-peruk samt ett spetskantat Mary Poppins-paraply.
Nu drar sig polispatrullerna ett par steg tillbaka för att konferera med varandra. Gustafsson hör tydligt den ena konstapeln säga till sina kolleger: "Jag tror verkligen inte att det här är grabben vi letar efter", varpå poliserna ber om ursäkt och låter honom fortsätta färden.
Gustafsson misstänker att han på väg till Arbis rimligtvis måste ha passerat den riktiga tjuven på nära håll och att ett ögonvittne uppenbarligen hade misstagit sig och pekat ut hans bil för polisen.
Kommissarie Patrik Karlsson säger till HBL att utredningen gällde ett källarinbrott som begicks strax före klockan 21 i Främre Tölö.
ANDRA LÄSER