Svensk IS-kvinna frias helt – utredning läggs ned

En IS-kvinna från Göteborg frias från misstankar om brott mot mänskligheten, krigsförbrytelse och folkrättsbrott, rapporterar GP. De tre förundersökningarna mot kvinnan har lagts ner.

IS-kvinnan och hennes två barn som utvisats från självstyret i nordöstra Syrien landade på Arlanda i oktober.
TT
12.04.2022 11:48 UPPDATERAD 12.04.2022 11:49
– Det är svårt att utreda brott i Syrien, svårt med bevisningen, svårt att veta vad den här personen gjort och inte gjort, svårt att slå fast vad som inträffat där nere. Det är ju i detta som mitt beslut grundar sig, säger kammaråklagare Peter Larsson till Göteborgs-Posten.
Kvinnan lämnade enligt tidningen hemstaden 2013 för att ansluta sig till terrorsekten.
Efter IS fall 2019 hölls hon i lägren al-Hol och Camp Roj, innan hon i oktober i fjol återbördades till Sverige av svenska myndigheter. Med sig hade hon två små barn.
Tillsammans med två andra svenska medborgare som också hämtats hem greps hon vid ankomsten till Arlanda, och brottsutredningar inleddes mot alla tre.
Kvinnan från Göteborg misstänktes för brott mot mänskligheten, krigsförbrytelse och folkrättsbrott. Efter närmare ett halvår meddelas nu att förundersökningarna läggs ned i brist på konkreta bevis.
De två barnen omhändertogs av socialtjänsten vid ankomsten till Sverige. Förvaltningsrätten fastslog senare att barnen skulle beredas tvångsvård.
Enligt barnens offentliga biträde uppvisade de "allvarliga traumasyndrom".
Kvinnan har själv uppgett att hon följt sina pojkvänner, som varit IS-anhängare, utan att delta i någon kriminell verksamhet.

ANDRA LÄSER