Mässlingsfall på Silja Serenade under helgen - THL: Medresenärer bör kolla vaccineringen

En vuxen person har insjuknat i mässling i huvudstadsregionen. Personen har varit på kryssning den 1–3 februari från Helsingfors till Stockholm och tillbaka.

En person med mässling kan ha smittat andra passagerare på Tallink Siljas passagerarfärja.
HBL-SPT
05.02.2019 08:48 UPPDATERAD 07.02.2019 17:52
Institutet för hälsa och välfärd (THL) skriver i ett pressmeddelande att medresenärer på Silja Lines fartyg Silja Serenade kan ha blivit utsatta för smittan. THL ger ut instruktioner för personer på båten.
Personen åkte på kryssning till Stockholm med Silja Serenade på fredagen och åkte tillbaka till Helsingfors på lördagen. Tallink Silja tar kontakt med passagerare som var ombord på fartyget i mån av möjlighet.
THL uppmanar alla medresenärer att kontrollera att de har blivit vaccinerade mot mässling. Mässlingen bryter vanligtvis ut 9-11 dagar efter att personen smittats.

Så här ska du reagera

Två MPR-vaccin ger ett bra skydd mot mässling.
Om du eller ditt barn fått MPR-vaccin enligt det nationella vaccineringsprogrammet finns ingen anledning till oro. Har barnet endast fått den första dosen av två, behöver man inte tidigarelägga den andra.
Om du tidigare haft mässling behövs inget vaccin.
Om du eller ditt barn saknar vaccinering, ta genast kontakt med hälsocentralen.
Om du får symptom på mässling inom tre veckor från resan, ta per telefon kontakt med hälsocentralen för närmare direktiv.
De första symptomen på mässling är hög feber och svårigheter att andas. Utslagen börjar oftast 3–5 dygn efter det och håller på i en dryg vecka.
Mässling är en ovanligt smittsam sjukdom. Det kan räcka att man vistas i samma rum för att smittan ska spridas.

ANDRA LÄSER