Sverige backar i vårdval?

I höst kommer den svenska regeringen att lämna in ett lagförslag som gör det förbjudet att göra vinst i vården, säger svenska Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt.

Aino-Kaisa Pekonen, Li Andersson och Jonas Sjöstedt.
FNB–HELLEVI RAITA
31.05.2016 19:32 UPPDATERAD 31.05.2016 19:36
Han och andra riksdagsledamöter i Vänsterpartiet besökte systerpartiet Vänsterförbundet i Helsingfors på tisdagen.
På en presskonferens med två av Vänsterförbundets ordförandekandidater, Li Andersson och Aino-Kaisa Pekonen, dömde han ut det fria vårdvalet som råder i Sverige.
Vårdcentralerna koncentreras i stadscentra och i de stadsdelar där de förmögna bor. De går hos läkaren oftare, för små saker, medan de som verkligen behöver vård får sämre tillgång, säger Jonas Sjöstedt.
– I mitt län Västerbotten uppstod tre privata vårdcentraler i centrala Umeå. Där fanns redan mycket sjukvård. Där bor den rikaste, yngsta och friskaste befolkningen i Västerbotten. För att kunna betala dem valde landstinget att stänga vårdcentraler i mindre kommuner, där befolkningen är äldre, sjukare och har mindre inkomster.
Han nämner också en sjukvårdskedja som gick i konkurs och stängde en klinik på en dags varsel, och ett privat förlossningssjukhus som stängdes för att det inte var tillräckligt vinstbringande.

ANDRA LÄSER