Estniskt bolag tar över flygtrafiken mellan Åland och Stockholm

Estniska Nyxair börjar sköta flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm. Det handlar om ett temporärt avtal som gäller i sju månader.

Nu tar estniska Nyxair över flygtrafiken mellan Åland och Stockholm tills en permanent lösning nås. Arkivbild.
Anna Svartström
15.03.2022 17:02 UPPDATERAD 15.03.2022 17:03
Problemet med flygförbindelsen mellan Mariehamn och Stockholm har lösts. Landskapsregeringen har tecknat ett temporärt avtal med estniska Nyxair. Avsikten är att trafiken kör i gång den 28 mars med två avgångar på vardagar och en på söndagar.
Ännu i februari var det meningen att polska CU Air och Sprint Air skulle ta över trafiken, efter att Air Leap bett om rekonstruktion och därför slutat flyga. Men dagen innan klarnade det att parterna inte hade nått ett avtal.
"Vi ser fram emot ett gott samarbete med Nyxair. Nu när den akuta situationen är avhjälpt kommer vi att fokusera på den reguljära upphandlingen. Parallellt med arbetet med den reguljära upphandlingen arbetar landskapsregeringen även på att förbättra flygförbindelsen mellan Mariehamn och Helsingfors", säger den åländska infrastrukturministern Christian Wikström i ett pressmeddelande.
EU-regler ger möjligt att avvika från reguljära upphandlingsregler under 7 månaders tid, till exempel när ett flygbolag inte kan bedriva flygtrafik och flygtrafiken måste tryggas – som fallet har varit här.
Nyxair har trafik också på andra upphandlade rutter i Finland. I pressmeddelandet lyfter landskapsregeringen också fram att bolaget har så kallat interlineavtal med Air France och KLM, vilket ska bädda för behändiga flygförbindelser vidare.
Priset är 2 520 euro per avgång mellan Mariehamn och Arlanda.

ANDRA LÄSER