Storklubbarna en förlust från fiasko

TPS var drygt åtta minuter från förlust och tidig semester mot Ässät i tisdags. Kärpät vann med nöd och näppe första matchen mot KooKoo men i Kouvola hade Uleåborgsjätten inte mycket att sätta emot. På torsdag ska det avgöras vilka två lag som avancerar till kvartsfinal.

Julius Junttila har gjort tre mål på två matcher i slutspelet.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
16.03.2023 07:01

Ässät-TPS 

Ässät har visat upp en imponerande arbetsmoral i mötena mot ett materialmässigt betydligt bättre TPS. Karri Kivi, mästartränaren från 2013, har lyckats sälja in sin spelidé hos  spelarna. 27-årige svenska målvakten Niklas Rubin från Kungsbacka, strax söder om Göteborg, har varit fenomenal mellan Ässäts stolpar.
TPS fick mala på i minut efter minut i numerärt överläge i period nummer tre i den andra matchen och till slut var också Rubin tvungen att kapitulera.
Ässät är ett av säsongens utropstecken medan TPS är svårt att bli klokt på. Laget är så oberäkneligt och ojämnt att det ibland är svårt att skönja någon röd tråd i spelet.
Men i sina bästa stunder spelar TPS en väldigt fartfylld, aktiv och variationsrik offensiv hockey. Det gjorde man i slutet av andra perioden och hela tredje perioden i match nummer två. Nu skulle det gälla att få i gång spelet direkt i Björneborg på torsdag.
En elektrisk stämning väntar i Isomäki på torsdag och Ässät kommer att sälja sig oerhört dyrt. Om laget för det mesta lyckas hålla sig borta från utvisningsbåset och uppvisar samma frenesi och beslutsamhet blir det en jobbig kväll för Palloseura.
Tipset är ändå att TPS fixar detta. Ett bredare material kan väga tungt då mjölksyrorna gör sig påminda.

Kärpät-KooKoo

Kärpät har famlat i mörker mest hela säsongen. Det namnstarka laget med ett koppel offensiva stjärnor har underpresterat då tränaren Lauri Marjamäkis taktik alldeles uppenbart inte tilltalat en del av stjärnorna. Marjamäkis stundtals destruktiva hockeytänk har också gjort att en stor del av supportrarna vänt sig mot honom och viss mån mot laget. Marjamäki har ett år kvar på kontraktet men blir det respass på torsdag kan han rimligtvis inte vara kvar på sin post.
KooKoo hängde bra med i första mötet i Raksila men föll på lite slarv i slutet. I andra mötet sopade laget isen med Kärpät i ett par perioder och vann i övertygande stil.
All press ligger på Kärpät på torsdag kväll. Allt annat än avancemang är ett fiasko för jätteklubben. 
Julius Junttila har varit glödhet i Kärpät med tre mål. På målvaktssidan har Oskari Setänen i KooKoo överglänst Joel Blomqvist i Kärpät.
Materialmässigt är det inget snack om vilket lag borde avancera. Och på något sätt lär väl Kärpät ändå fixa det.

Kvartsfinalerna i slutspelet

Två av matchparen är redan klara: Pelicans-KalPa och Lukko-HIFK.
Grundserievinnaren Tappara möter det i grundserien sämst placerade laget som går vidare från den första slutspelsomgången medan Ilves möter det andra laget från den första slutspelsomgången som avancerar.

ANDRA LÄSER