Gunilla Persson: "Jag är exhibitionist och älskar det"

Gunilla Persson, känd från tv-serien Svenska Hollywoodfruar, har sedan hennes hus brann ner i april bott i olika Airbnb-lösningar och nu går hennes tid till stora delar åt till att leta efter ett nytt hus.

– Kvinnor och män ska få lika lön för lika arbete, visst. Men jag är lite konservativ och tycker att det är mannen som ska betala för middagen och ta hand om sin kvinna, säger Gunilla Persson, känd från tv-serien Svenska Hollywoodfruar.
Jeanette Öhman
24.06.2017 23:00 UPPDATERAD 01.07.2017 10:35
I mitten av april vaknar Gunilla Persson mitt i natten. Hon hör högljudda smällar och tror att det är grannarna som firar med fyrverkerier. När hon stiger upp och öppnar dörren till övervåningen där hennes 91-åriga mamma sover möts hon av ett eldhav. Hela övervåningen står i lågor. Perssons väcker sin femtonåriga dotter Erika och tillsammans rusar de ut. De får med sig en av katterna, men mamman och den andra katten befinner sig mitt i branden. Väl ute på baksidan av huset skriker Persson och dottern så högt de kan på hjälp. Brandkåren är blixtsnabbt på plats och räddar mamman, senare visar det sig att också katten Tussen överlevt. Av övervåningen på huset finns inget kvar.
Sedan några veckor tillbaka bor Persson i ett Airbnb-hus i Pacific Palisades strax nordväst om Los Angeles. Här trivs hon bra, men Airbnb är ingen hållbar boendelösning och hon letar nu efter ett hus att köpa.
– Jag hittade ett underbart litet hus i Malibu, men bakom det fanns bara en brant sluttning. Traumatiserad av branden då bakvägen var vår enda väg till räddning vill jag inte bo i ett hus som ligger på en avsats. Tänk om det börjar brinna igen.
Gunilla Persson, mest känd från tv-serien Svenska Hollywoodfruar, föddes 1958 och växte upp på den lilla orten Högsjö utanför Vingåker i Sverige. Hon jobbade som frilansande journalist på Sveriges radio när hennes pojkvän skickade in bilder på henne till tidningen Damernas Världs skönhetstävling. Tävlingen "The Face of the 80s" var en större internationell satsning och i juryn satt Eileen Ford från modellagenturen Elite Model Management. Persson vann inte, men fick ändå ett kontrakt med modellagenturen och en resa till New York.
– Jag ljög om min ålder. Egentligen var jag 23 år, men jag sade att jag var 21. Redan då var ungdom ett trumfkort i branschen.
Persson kände sig genast hemma i USA och bor drygt trettio år senare kvar. I New York jobbade hon som modell och tillbringade också några år i Texas där hon tog skådespelarlektioner och fick en liten roll i 1980-talets såpopera Dallas.
– Kvinnor och män ska få lika lön för lika arbete, visst. Men jag är lite konservativ och tycker att det är mannen som ska betala för middagen och ta hand om sin kvinna, säger Gunilla Persson, känd från tv-serien Svenska Hollywoodfruar.
– Till Dallas flyttade jag för att jag blev rånad i Central Park i New York en vinterdag. Rånaren hotade mig med kniv och slet av mig alla mina smycken. Jag blev rädd för att bo på Manhattan, men den rädslan gick över efter några år i Texas och jag flyttade tillbaka.
Nu för tiden hälsar Persson regelbundet på i Sverige, men det finns inte på kartan att hon skulle flytta hem igen.

New York-fruar blev Hollywoodfruar

Genom sin svenska massör på Manhattan fick Persson tipset om att ett produktionsbolag var på väg att spela in en tv-serie om svenska kvinnor i New York. Hon träffade produktionsteamet och blev anlitad som en av huvudpersonerna i den nya realityserien. Ett år senare lades Svenska New York-fruar ner och Persson blev i stället en del av långköraren Svenska Hollywoodfruar. Livet fick en ny vändning och några år senare gick flyttlasset permanent till Los Angeles.
– Hollywoodfruar gjorde att jag blev känd i Sverige. Sedan 2010 kan jag inte gå på stan eller sätta mig ner på en restaurang utan att folk kommer fram och vill prata med mig eller ta en selfie tillsammans med mig. Jag är exhibitionist och älskar det!
Det är ändå inte bara positiva erfarenheter som kommit med kändisskapet. Persson har fått ta emot en hel del elaka kommentarer och direkt hat på sociala medier. Hon säger att de negativa kommentarerna delvis beror på att bolaget som producerar Hollywoodfruar vill ha så mycket drama som möjligt i tv och därför får henne att framstå i en mindre smickrande dager.
– När min dotter Erika fyllde åtta följde filmteamet med oss hela dagen. Vi åkte vi i väg för att adoptera en hemlös katt och sedan hem igen för att äta födelsedagstårta. Det var en fin dag. Jag hade köpt en chokladtårta för 500 dollar och ville inte att Erika skulle få choklad på sin nya klänning så jag bad henne byta om. Produktionen klippte bort allt annat än när jag bad Erika byta klänning. Det såg såklart jättekonstigt ut i tv!
För att skydda sig själv läser Persson aldrig de hatiska kommentarerna. Hon uppmanar Erika att göra samma sak, ignorera dem. Attacker i tv-rutan är svårare att parera. När Svenska Hollywoodfruar drog i gång fick Persson uppleva hur deltagarna hetsades mot varandra.
– Produktionsbolaget provocerar oss Hollywoodfruar att ta ett steg längre än vad vi kanske annars skulle göra. I tidigare säsonger har speciellt Isabel Adrian och Britt Ekland varit väldigt elaka mot mig. Maria Montazami är däremot snäll, vi umgås inte privat, men sms:ar varandra ibland.
En annan orsak till de negativa reaktionerna är enligt Persson den svenska Jantelagen, som gör att ingen får vara bättre än någon annan.
– Folk är missunnsamma och elaka i Sverige. Jag tror faktiskt att finländare är mindre negativa och mer generösa, precis som amerikanerna. Om någon lyckas i USA blir folk inte nedriga, de ser det snarare som inspiration. Om hon lyckas, kan jag också!
Att vara en av huvudpersonerna i reality-tv har gjort Persson cynisk. Hon vet att det bara är en bråkdel av det som verkligen händer som kommer med i programmet och att det som visas ofta är väldigt vinklat. Det är just därför hon gärna ger intervjuer. Det är en chans för henne att berätta sin egen version av skeendet.
– Jag tackar alltid ja till intervjuer så att min sanning kommer ut.

Oscarsmiddag med Julia Roberts

I dag är Gunilla Persson intresserad av att både skriva manus och jobba som skådespelare. Hon gläds åt att allt äldre kvinnor får plats framför kameran och säger att det är Netflix och därmed tv-seriernas segertåg vi har att tacka för det. Fler kvinnor som manusskrivare och regissörer skriver in fler kvinnliga roller i serierna. Att jobba som skådespelare är en dröm som funnits länge hos Persson. För drygt femton år sedan hade hon chansen att slå stort, men då kom annat i vägen.
År 2000 var hon bjuden på Oscarsgalan och på efterfesten Governors Ball placerades Persson vid bordet där också Julia Roberts satt. Roberts hade samma kväll fått en Oscar för bästa huvudroll i filmen Erin Brockovich och stämningen var uppsluppen. Vid bordet satt också Roberts advokat som sa att han gärna hjälpte Persson att få i gång skådespelarkarriärer. Kort därefter blev Persson ändå, 43 år gammal, gravid och när dottern Erika föddes blev allt annat i livet sekundärt.
– Ingen filmroll i världen skulle få mig att byta bort upplevelsen att bli mamma. Jag älskade att både vara gravid och ha barn.
Drömmen är att Erika ska slå igenom inom musikbranschen. Hon kan sjunga, har tv- och scenvana och Persson säger att Svenska Hollywoodfruar dessutom har gjort att Erika också fått skinn på näsan. Hon vet hur branschen fungerar och har integritet. Dessutom är hon är feminist
– Själv tror jag på kvinnors och mäns lika rättigheter, men Erika är en större feminist än vad jag är. Hon ser med avsky på hur extremt rika män här i Los Angeles skaffar sig fruar som bara ska stanna hemma och passa upp dem. Själv tycker jag att kvinnor och män ska få lika lön för lika arbete, men jag är ändå lite konservativ och tycker att det är mannen som ska betala för middagen och ta hand om sin kvinna.
Fast när det kommer till kritan verkar Gunilla Persson klara sig själv alldeles utmärkt utan en man, vare sig det handlar om att klara sig ekonomiskt i Los Angeles eller ta sig ut ur brinnande hus.

Gunilla Persson

Ålder: 58.
Familj: dottern Erika.
Aktuell med: Svenska Hollywoodfruar hösten 2017.

ANDRA LÄSER