Sexton idrottare klara för OS i Peking

Finlands olympiska kommitté har gjort de första uttagningarna till vinterspelen i Peking 2022.

Lauri Vuorinen är en av idrottarna som redan säkrade sin OS-biljett,
20.12.2021 15:27 UPPDATERAD 20.12.2021 15:28
De första sexton idrottarna är klara för OS i Peking. Dessutom har damernas och herrarnas ishockeylag blivit uttagna, men spelarna utnämns senare.
De sexton idrottarna är: Mari Eder, Olli Hiidensalo och Tero Seppälä (skidskytte), Anni Kärävä och Jimi Salonen (freestyle), Enni Rukajärvi, Kalle Järvilehti och Rene Rinnekangas (snowboard), Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen och Lauri Vuorinen (längdåkning), Julia Kykkänen (backhoppning), Juulia Turkkila och Matthias Versluis (konståkning) samt Ilkka Herola (nordisk kombination.
– Officiellt har vi inte ännu platser i andra grenar än ishockey, längdåkning och konståkning. I största delen av grenarna fastställs platserna först efter kvalperioden som slutar 17 januari, men kvalsituationen är så pass klar för de idrottare som nu blivit uttagna, att vi kunde ta ut dem till laget, säger toppidrottschefen Mika Lehtimäki,
– För att bli uttagen ska man ha uppvisat potential att placera sig bland de sexton bästa under den här säsongen i en OS-gren då alla de bästa i världen är med. I längdåkning är ribban satt lite högre, för det är hårdare intern konkurrens om OS-platserna.
Exempelvis var Lauri Vuorinen på förhand inte en säker OS-kandidat. Men efter en sextonde och en femte plats i världscupen i vinter är han klar med tanke på sprintloppet i OS.
De sista uttagningarna blir klara 24 januari. Finlands lag kommer att bestå av ungefär 90 idrottare.
– Ishockeylagen får sammanlaget 48 spelare, så det blir ungefär halva laget. Jämfört med OS i Pyeongchang för fyra år sedan blir vårt grenutbud lite smalare, för vi fick inga platser i curling eller hastighetsåkning, säger Lehtimäki.
OS i Peking avgörs 4-20 februari 2022.

ANDRA LÄSER