600 euro i ersättning för nerladdning av tv-serie & film

Dyrare än dvd:erna. Marknadsdomstolen dömde en man att betala ersättningar på 600 euro för nedladdning av en film och tio avsnitt av en tv-serie. Bild: Mostphotos

Marknadsdomstolen har dömt en man att betala ersättningar till upphovsrättsinnehavare efter att han laddat ner material från ett p2p-nätverk. Den som laddar ner gör samtidigt materialet tillgängligt för andra användare.

Mannen laddade ner en film och tio avsnitt av en tv-serie.

Marknadsdomstolen dömde mannen att betala ersättningar på 600 euro. Bolagen krävde 8 500 euro. Den dömde ska dessutom betala rättegångskostnader på 32 000 euro.

Fallet är ett av tre som produktions- och distributionsbolagen dragit inför rätta i Finland. De två andra har redan lösts utanför rättssalen.

Marknadsdomstolen konstaterade att mannen använde ip-adressen där nedladdningen gjordes. Rätten konstaterade vidare att han inte kunde påverka hur många andra som använde materialet han laddat ner. Mannen fick heller ingen ekonomisk vinning av att förmedla filmen och tv-serien.

Den åtalade själv ansåg att summan man lagligt betalar för att se materialet skulle ha varit en lämpligt ersättning. Den skulle ha rört sig kring några tiotals euro.

Rätten motiverade ersättningen med att gottgörelsen ska vara skälig och motverka brott mot upphovsrätten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning