60 länder har inspirerats av Finlands mammalåda

Innehållet i mammalådorna varierar beroende på lokala behov. Bild: Ari Sundberg/SPT

Finland är inte längre ensamt om att dela ut en mammalåda till alla som väntar barn. Enligt en ny studie delar 60 länder ut egna versioner av moderskapsförpackningen.

Olika versioner av den finländska innovationen mammalådan delas ut i 60 länder världen över. Det visar en ny internationell studie, skriver Folkpensionsanstalten i ett pressmeddelande.

"Många vet att en mammalåda ges till alla familjer som väntar barn i Skottland. Ett omfattande stödprogram för moderskapsförpackningar finns också i Chile, där en mammalåda ges till alla som föder barn på ett sjukhus som drivs med offentliga medel", säger Annariina Koivu, forskardoktor vid Tammerfors universitet och ansvarig för forskningsprojektet, i pressmeddelandet.

De flesta stödprogrammen är inte lika omfattande som i Finland, och förpackningarna delas ofta ut till mindre bemedlade mödrar. Ofta upprätthålls programmen av olika frivilligorganisationer.

Packas som i Finland

Enligt studien är syftet med stödprogrammen att öka välfärden, främja hälsa och minska ojämlikheten. I många fall måste mammorna delta i hälsoundersökningar under graviditeten eller föda på sjukhus för att få mammalådan.

Studien visar att många av länderna hämtat inspiration från Finland. Dessutom packar många av de länderna lådorna på liknande sätt som i Finland. Variationer som trälådor, korgar och till och med hinkar förekommer. Dessutom varierar innehållet beroende på lokala behov. Till exempel kan förpackningen innehålla myggnät där malaria är vanligt.

Studien genomfördes av en forskargrupp i global hälsa vid Tammerfors universitet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning