Svenska kungen om att tronföljden ändrades: ”Borde haft is i magen”

I en ny SVT-dokumentär kommenterar kung Carl Gustaf beslutet som gjorde att Victoria gick före Carl Philip i den svenska tronföljden.

Kung Carl XVI Gustaf, kronprins Daniel, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria under Nobelprisceremonin i Stockholm i december.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
03.01.2023 21:17 UPPDATERAD 03.01.2023 21:50
Sveriges sista kungar heter en ny dokumentär med innehåll som rönt stort intresse i Finlands grannland. Dokumentären har inte haft premiär ännu, utan läggs ut på streamingtjänsten SVT Play på söndag.
– Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag, säger kungen i dokumentären, enligt SVT.
Han uttalar sig angående en ändring i grundlagen som gjorde att Sverige fick det som kallas för full kognatisk tronföljd. Det betyder att det äldsta barnet ärver tronen oavsett kön.
Ändringen inleddes när kronprinsessan Victoria föddes. Men den trädde i kraft först några år senare, efter att prins Carl Philip fötts in i rollen som kronprins.
I praktiken innebar det att tronföljden flyttades från ett syskon till ett annat.
– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande, säger kungen.
Han svarar också på huruvida ändringen var orättfärdig.
– Ja, jag tycker det. Som förälder tycker jag att det är förfärligt.
Han anser även att förändringen eventuellt borde ha skett inför nästa generationsskifte.
– Vi försökte säga att man borde ha haft is i magen.
Kronprinsessan Victoria under öppnandet av den svenska riksdagen förra hösten.

Står fast vid Bruneiuttalande

I dokumentären framkommer även att kung Carl Gustaf står fast vid de positiva omdömen om sultanen av Brunei som han gjorde i en uppmärksammad intervju 2004.
Under 2004 gjorde kungen ett statsbesök i sultanatet Brunei. Besöket gav upphov till en kris inom den svenska monarkin. Kungen kritiserades för att ha lovordat kungahuset.
– Brunei är ett mycket öppet land, sultanen har en kolossal närhet till folket, sade kung Carl Gustaf om sultanen Hassanal Bolikiah till Sveriges Radio under sitt besök.
Resan var kontroversiell redan före besöket. Landet som ligger på Borneos nordvästkust är en diktatur där makten ärvs och sultanen styr via dekret. Landet är även kritiserat av den svenska regeringen för att det uppvisar brister när det gäller mänskliga rättigheter.
Den dåvarande socialdemokratiska regeringen valde att ligga lågt med att kommentera kungens agerande, men från samtliga andra partier kom kraftig kritik mot uttalandet.
Nu, nästan 20 år senare, beskriver kung Carl Gustaf krisen och kritiken som ”ett totalt missförstånd”.
– Han åkte runt och var väldigt nära alla människor. En gång om året vid nationaldagen eller motsvarande bjöd han ju in 30 000 människor i sitt slott. Man kan ju inte bli mer nära, säger kungen till SVT och fortsätter:
– Sen att det är en annan struktur när det gäller själva det politiska. Han var ju en ”ruler” på ett annat sätt än i en demokratisk stat. Men han hade det väldigt öppet. Det blev ett totalt missförstånd.

ANDRA LÄSER