Luusuas satsning: 10 000 euro ur egen ficka

Ari Luusua kom från ingenstans och slog alla de finländska landslagsåkarna i Ruka.

Ari Luusua firade segern i kvartsfinalen.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
26.11.2016 15:50 UPPDATERAD 26.11.2016 16:55
Publikhavet vrålar av glädje när Ari Luusua korsar mållinjen och jublar med armarna i vädret. Det är bara kvartsfinal, men det är lätt att unna Luusua segerns sötma.
Ari Luusua, 28, är höstens stora skrällnamn. Han glimtade till redan i den finska säsongstarten i Olos, men i världscuppremiären visade Luusua att hans fart räcker till i internationella sammanhang.
– Vähäsöyrinki sade till mig före tävlingen att jag har alla egenskaper som krävs för att klara mig bra. Det gör underverk för självförtroendet, säger han och syftar på sin tränare Pekka Vähäsöyrinki.
Före gårdagen var Luusuas bästa individuella prestation i världscupen en 24:e plats, på samma ställe för ett år sedan. Nu slutar han som bästa finländare på nionde plats efter att ha blivit utslagen i semifinalerna.
–  Mitt mål var att bättra på den placeringen, säger Luusua som var fyra i tidskvalet..

Mera grundträning

Efter att ha slutat på 50:e plats i världscupen i Lahtis i våras skulle Luusua mycket väl ha kunnat lägga av utan att den stora publiken ens hade märkt. I landslaget hade han inget att hämta med sina dåvarande form.
– Jag övervägde att sluta. Men jag beslöt ändå att satsa ännu en gång. Då behöver jag åtminstone inte spekulera efteråt, säger Luusua.
En bekant till Luusua frågade om den före detta förbundskaptenen Pekka Vähäsöyrinki vill träna Rovaniemåkaren och i maj började han hårdträningen. Nyckeln: mera träning.
– Jag har minskat på intervallträningen och kört mycket mera aerob grundträning. Det fungerar för mig fast jag är sprinter, säger Luusua som figurerat i juniorlandslag och B-landslag under årens lopp.
– Hårt arbete ger resultat. Landslaget gör inte någon till en idrottare, utan man gör sig själv till idrottare.
Efter att ha tagit sin tradenomexamen för tre år sedan har Luusua varit skidåkare på heltid. Men för första gången i livet har han nu fokuserat helt och hållet på idrott.
– Jag har lite adhd, fast jag inte har någon diagnos. Jag gillar att hela tiden ha någonting på gång. Nu har jag försökt låta bli allt annat. Familjen och vännerna blir lite lidande, men knappast håller jag på i så många år till, säger Luusua.

Egen bekostnad

Det var en djärv satsning på många vis. Luusua har varit en gång på läger i Norge och två gånger på hög höjd i Ramsau – på egen bekostnad.
– Jag har säkert använt 10 000 euro av mina egna pengar. Ett stort tack till mina sponsorer, säger han.
– Det är en businessinvestering.
På måndag åker han till Livigno för en vecka. Därifrån fortsätter han till Davos, där han tillbringar en månad på hög höjd. Han vet inte ännu när – och om – han får chansen i landslagsdressen igen.
– Månne inte i något skede. Med de här resultaten får jag säkert en ny chans.

Om bara en sommar ger så här goda resultat, så hur långt kan du nå?

– Det värmer förstås, men jag har inte ännu några detaljerade planer för resten av vintern.

Strandvalls taktiska miss

Ristomatti Hakola och Matias Strandvall hamnade i en kvartsfinal och blev båda utslagna. Hakola tog ledningen i början av heatet, men i den sista uppförsbacken blev de distanserade av Teodor Peterson och norska sensationen Johannes Klæbo.
– Om jag kommer först till slutbacken kan jag försvara, men jag är inte tillräckligt snabb i benen för att springa förbi Ristomatti på utsidan som Klæebo gjorde, säger Strandvall.
– Min taktik var att ha ett eget spår i slutbacken, men det misslyckades.
Hakola var 14:e och Strandvall 21:a i slutresultaten. Martti Jylhä var 17:e i slutresultaten.
I finalen tog Klæbos krafter slut. Landsmannen Pål Golberg vann före Calle Halfvarsson.

ANDRA LÄSER