På lördag är scenen öppen för alla som skriver

Har du texter i skrivbordslådan? Då har du chansen att uppträda med dem inför publik på lördag, då scenen i Dallapéparken i Helsingfors är öppen för alla som skriver. Arrangören Rosanna Fellman hoppas Hki öppen scen kan bli ett återkommande lågtröskelevenemang i staden.

Poeten Rosanna Fellman har gett ut diktsamlingarna Strömsöborna och Republikens president – Tasavallan presidentti.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
17.08.2022 07:01 UPPDATERAD 20.08.2022 22:26
Hki öppen scen är ett nytt litteraturevenemang som arrangeras första gången i Dallapéparken i Helsingfors på lördag. Bakom evenemanget står den nyblivna Helsingforsbon och författaren Rosanna Fellman som regelbundet ordnat ett liknande evenemang, Poetry Pub, då hon bodde i Åbo.
– Det har definitivt känts som att börja på nytt. I Åbo hade jag ett stort kontaktnät, nu börjar jag helt från noll och försöker hitta min målgrupp som är litteraturintresserade, säger Rosanna Fellman som flyttade till Helsingfors i april.
Hki öppen scen bygger liksom Poetry Pub på ett open mic-koncept där vem som helst ges tillfälle att läsa sina texter. Rosanna Fellman, som gett ut två diktsamlingar, hittade själv som tonåring estradpoesin genom att delta i open mic-kvällar i sin uppväxtstad Jakobstad. När hon nu introducerar konceptet på svenska i Helsingfors har hon valt att utvidga det till att omfatta fler genrer än poesi. Scenen är öppen för alla som skriver, det vill säga även för exempelvis prosaister, essäister, kritiker, radiopratare och dramatiker.

Öppet för alla

Poetry Pub i Åbo är ett flerspråkigt evenemang, medan Hki öppen scen är mera enspråkigt svenskt. Enligt Fellman finns det redan flerspråkiga motsvarande evenemang i Helsingfors.
– Som jag har uppfattat det som ny Helsingforsbo finns det inte så många lågtröskelevenemang på svenska i Helsingfors som är gratis, därför ville jag ge svenskan utrymme på ett annat sätt. Men det är klart att man på open mic får läsa på vilket språk som helst, det finns inga begränsningar, säger hon.
Till konceptet hör att några inbjudna gäster inleder evenemanget; på lördag uppträder poeten Lina Bonde och debutanten Christoffer Steffansson. Därefter är scenen öppen för publiken.
– Alla är välkomna, oavsett ålder, kön, socioekonomisk status eller hur mycket man skrivit. Man behöver aldrig ha läst i hela sitt liv förut. Jag blir väldigt, väldigt glad när det kommer människor som aldrig läst förut, säger Fellman.

Snäll publik

Av egen erfarenhet vet Rosanna Fellman hur mycket det kan betyda att få utrymmet att uppträda med sina texter på en scen. Responsen kommer i form av publikens applåder, eller kanske som kommentarer i pauserna.
– På sådana här evenemang är publiken väldigt hjärtegod, öppen och snäll, har hon märkt.
Det sceniska ger uppläsningarna ett drag av teater.
– Man får en känsla av vad författaren eller skribenten vill förmedla genom röstläge, ansiktsuttryck och kroppsspråk. För en liten stund får man uppleva någon annans ord fysiskt. Det blir en mera flerdimensionell upplevelse än att bara sitta med en bok.
Deltar i evenemanget gör man genom att anmäla sig på plats till konferencieren, det vill säga till Rosanna Fellman.
– Helsinki Poetry Connection som arrangerar motsvarande på finska brukar ha omkring femton uppträdande per kväll. Redan nu har sju personer anmält intresse för att uppträda på Hki öppen scen så intresset verkar vara stort.
Fellman hoppas Hki öppen scen blir ett regelbundet återkommande evenemang i staden. Förhandlingar med potentiella finansiärer pågår.

Hki öppen scen

Ny litteraturscen öppen för alla.
Arrangeras första gången i Dallapéparken 20.8 kl.18–20, fortsättning planeras.
Poeten Lina Bonde och debutanten Christoffer Steffansson inleder kvällen, därefter följer open mic.
Deltagarna i open mic har max fem minuter på sig per person.
Genren är fri men texten måste vara skriven av den som framför den.
Anmälan till open mic sker på plats till konferencieren Rosanna Fellman.
Evenemanget har fått bidrag från Helsingfors stads mikrostöd för utomhusevenemang.

ANDRA LÄSER