Två finska seglare i sjönöd på Javasjön

På torsdag kväll mottog sjöräddningscentralen i Åbo en nödanmälan av två finländska seglare på Javasjön i Indonesien som hamnat i sjönöd. För tillfället bogseras båten till närmaste hamn och personerna ombord uppges må bra.

Seglarna på Javasjön larmade sjöräddningscentralen i Åbo på torsdag kväll.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
27.01.2023 18:47
Sjöräddningscentralen i Åbo kontaktade omedelbart sjöräddningsenheten i Jakarta som larmades till platsen, efter att man mottagit nödanmälan vid klockan 19 finsk tid på torsdagskvällen. 
En sjöräddningsoperation inleddes och den lokala sjöräddningsenheten nådde segelbåten på fredagen vid klockan 14, finsk tid, uppger Tomi Maunu vid Västra Finlands sjöbevakningssektion.
– Nu bogseras båten i långsam takt mot ön Bawea där den närmaste hamnen finns, säger han.
De finska seglarna larmade sjöräddningscentralen efter att båtens motor slutat fungera. I de då rådande vindförhållandena var det inte möjligt att hålla rätt kurs utan motor, och havsströmmarna förde båten i fel riktning.
De två finländska seglarna mår bra och har inte lidit akut nöd vid något tillfälle.
– Enligt våra uppgifter har de inte svävat i fara, de har haft tillgång till mat och vatten på båten, säger Maunu.
Seglarna hade kastat loss från ön Bali med sikte på ön Bawea, dit båten nu bogseras. Segelbåten är femton meter lång och tillverkad av stål.
Årligen larmas Västra Finlands sjöbevakningssektion ungefär en till tre gånger av personer i nöd på andra håll i världen, uppskattar Maunu. Oftast handlar det om seglare som hamnat i sjönöd.

ANDRA LÄSER