Studerande grundar riskkapitalfond

Wave Ventures är namnet på Nordens första riskkapitalfond som drivs av studerande. Fondens mål är att gå in med pengar i ett mycket tidigt skede av företagets utveckling.

RISKKAPITALFONDEN WAVE VENTURES GRUNDARE. Från vänster Eero Vartiainen, Olli Rissanen, Janne Korpela, Andreas Saari, Anton Backman och Henri Hyvärinen.
17.02.2017 09:00
Bakom Wave Ventures står en grupp studerande inom produktionsekonomi vid Aaltouniversitetet samt juridikstuderande vid Helsingfors universitet. Fondens storlek är 1,2 miljoner euro men målet är att öka beloppet. Kapitalet har samlats ihop från privata investerare verksamma inom det nordiska uppstarts-ekosystemet.
Fonden planerar investera i uppstartsföretag som befinner sig i sitt allra tidigaste skede, före så kallade affärsänglar, för att på så sätt påskynda företagens utveckling. Målet är att den första miljonen investeras i 30–40 uppstartsföretag som uppstått i den inhemska studerade- och uppstartsmiljön.
– En investering på några tiotusental euro i ett mycket tidigt skede kan försnabba företagets väg till tillväxt med upp till ett halvt år, säger Timo Ahopelto i ett pressmeddelande. Ahopelto är en av delägarna i investeringsbolaget Lifeline Ventures och en av rådgivarna i Wave Ventures.
Fonden förvaltas helt och hållet av de studerande, men har erfarna rådgivare i bakgrunden. Idén kommer från USA där flera motsvarande fonder verkar i anslutning till universitet.
Fondens första investering görs i uppstartsföretaget Blok vars mål är att revolutionera bostadsmarknaden med hjälp av automation och artificiell intelligens. Tjänstens betaversion lanseras på fredag.

ANDRA LÄSER