HBL Debatt: Väst får inte upprepa Rysslands felaktiga slutsatser

Ryssland drog helt fel slutsatser då man anföll Ukraina. Det här påminner enligt professor Michael Gentile obehagligt mycket om de argument som vissa kretsar i väst framför för att stödet till Ukraina borde trappas ned.

Föreställningarna om en rysk-ukrainsk folklig gemenskap har bland ukrainarna fullständigt avdunstat efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina.
04.12.2022 07:00
Det börjar bli kallt nu under senhösten, och energikostnaderna har ökat kraftigt. I Åbo kan man sänka rumstemperaturen med någon grad för att spara en slant. I Charkiv, Lviv, Kiev och Zaporizjzja är risken stor att värmesystemen inte kommer att klara av Rysslands regelbundna luftangrepp. Då blir det riktigt kallt.
På senare tid har det internationella stödet för Ukraina börjat uppvisa sprickor, inte minst i USA. Den nuvarande stödnivån borde inte enbart behållas – den bör höjas drastiskt för att ge Ukraina bättre förutsättningar för att klara vintern och för att slutligen besegra Ryssland. Här förklarar jag varför Ryssland drog fel slutsatser inför dess storskaliga invasion. Det är slutsatser som är förbluffande lika – och lika missvisande – som de argument som framförs regelbundet av dem som menar att väst bör trappa ned eller till och med upphöra med sitt stöd till Ukraina.
Viljan att stödja Ukraina i dess kamp mot Rysslands aggression är visserligen fortfarande stor, men den eroderas inifrån när den konfronteras med ekonomiska hänsynstaganden, och utifrån genom en brokig och delvis ohelig allians av populistiska krafter på både vänster- och högersidan som oavbrutet driver den konspiratoriska tesen om att kriget hade kunnat undvikas om USA, Natoalliansen eller ”väst” hade gått Ryssland tillmötes för ungefär ett år sedan. 

ANDRA LÄSER