Rapinoe om Trump: "Det viktigaste är att få bort den där galningen från Vita huset"

Fotbollsstjärnan Megan Rapinoe trappar upp sin kamp för jämställdhet. Nu kliver hon in i den amerikanska presidentvalskampanjen.

Megan Rapinoe. Arkivbild.
För en dryg vecka sedan tilldelades hon Ballon d'Or, priset för världens bästa fotbollsspelare. Nu ska den amerikanska storstjärnan Megan Rapinoe hjälpa Demokraterna att vinna presidentvalet nästa höst.
– Det viktigaste är att få bort den där galningen från Vita huset, sade Rapinoe till Reuters i samband med att hon mottog priset "Årets idrottsperson" av tidningen Sports Illustrated.
I somras vägrade 34-åringen följa traditionen och besöka Vita huset efter att USA försvarat sitt VM-guld. Rapinoe kritiserade Donald Trump öppet under turneringen – medan hon briljerade på plan utspelade sig en offentlig dispyt mellan henne och presidenten.
Nu säger hon sig vara redo att ge sig ut på vägarna och kampanja för den kandidat som blir Trumps motståndare i valet.
– Ta med mig på bussen, ta med mig på flyget. Jag vill reta upp folk, säger Rapinoe till Reuters.
– Om jag måste gå runt och knacka dörr för att få folk att rösta, så gör jag det, fortsätter hon.

Vill se manliga stjärnor agera

Rapinoe är van att ta ställning och uttrycka sin åsikt. Hon är en av idrottens största och mest synliga jämställdhetskämpar och hon använder sin position och sin plattfoprm för att lyfta fram orättvisor och problem inom idrotten.
I en intervju med tidningen France Football, som förra veckan delade ut Ballon d'Or, priset till världens bästa spelare, fick hon frågan om hon inte "får lust att skrika: Kom igen, Cristiano, Leo, Zlatan, hjälp mig!" när hon återkommande tar ställning mot homofobi och rasism.
– Verkligen. De här stjärnorna engagerar sig inte för något. (Raheem) Sterling och (Kalidou) Koulibaly, de pratar i alla fall, för de har utsatts för rasism, men vem mer? Jag utmanar dem att uttrycka sig, säger Rapinoe till tidningen enligt TV4:s Fotbollskanalen.
France Football påpekar att de tre stora stjärnorna alla kommer från enklare förhållanden.
Rapinoe:
– Det gör deras tystnad än mer oförståelig. Jag blir både ledsen och arg ibland. Jag tror de tänker att ”jag har tagit mig därifrån, jag vill inte göra livet svårt”. Herregud, svårt hur då? De har vänner, systrar, kompisar som är svarta eller gay, de måste veta att många människor lider av diskriminering. Så länge de inte blir lika förbannade som Sterling och Koulibaly av apläten så kommer inget att förändras och de kommer vara en del av problemet, säger Rapinoe och fortsätter:
– Tänk er genomslaget om Cristiano Ronaldo sade: ”Det måste investeras mer pengar i damfotboll”, och om Messi skulle lämna planen på grund av apläten. Det vore enormt. Domaren skulle inte våga ge honom rött kort, inte till honom, världens genom tiderna bäste fotbollspelare. Jag orkar inte med det längre, när de andra spelarna bara tröstar och det är allt. Herregud.
ANDRA LÄSER