THL: Den totala förbrukningen av alkohol minskade 2019

Den totala alkoholkonsumtionen har minskat ända sedan 2007, uppger THL.

Mellanöl konsumeras mest av alla dryckesgrupper.
År 2019 minskade den totala förbrukningen av alkohol med nästan 4 procent jämfört med året innan. Det uppger Institutet för hälsa och välfärd (THL) i ett pressmeddelande.
– Den viktigaste faktorn som förklarar konsumtionsminskningen förra året är att resenärer hämtade in en mindre mängd alkohol, speciellt starkare varor, säger Marke Jääskeläinen, specialist vid THL, i pressmeddelandet.
Finländarnas totala alkoholkonsumtion omräknad i hundraprocentig alkohol uppgick år 2019 till 10 liter per invånare som fyllt 15 år.
Alkoholförsäljningen minskade i Finland med 2,4 procent i jämförelse med 2018. I matbutiker och i Alko minskade försäljningen med 2,6 procent och vid utskänkningsställen med 1,8 procent.
Alkoholkonsumtionen minskade i alla landskap förutom i Norra Savolax och i Norra Karelen. Där ökade konsumtionen med 2 respektive 1,6 procent jämfört med året innan.

Mellanöl är fortfarande populärast

Också försäljningen av mellanöl sjönk under förra året. Däremot konsumeras mellanöl ändå mest av alla dryckesgrupper.
Alkoholskatten höjdes i början av 2019 för alla alkoholhaltiga drycker, men höjningen fokuserade främst på svagare alkoholdrycker.
Den totala alkoholkonsumtionen har minskat ända sedan 2007.

ANDRA LÄSER