Ryska OS-stjärnor avstängda – "korkat beslut"

Skidkungen Sergej Ustiugov hör till dem som IOK utestänger från Pyeongchang.

Sergej Ustiugov dominerade skidsäsongen 2016-2017. I vinter har han fyra andra platser och en seger i världscupen.

Sergej Ustiugov, skidskytten Anton Sjipulin, short track-legenden Viktor Ahn, konståkningsdivan Xenia Stolbova. IOK har strukit många stora namn från OS i Pyeongchang.

På vilka grunder? Oklart. Ingen av dem har åkt fast för dopning.

– Dom har aldrig varit involverade i någon dopningsskandal och alla dopningsprover som de gett under sina karriärer har visat att de är rena, säger den ryska olympiska kommitténs vice ordförande Stanislav Pozdnjakov enligt ryska källor.

"Förstår inte varför"

Bakgrunden är den ryska dopningshärvan, McLarenrapporten och internationella olympiska kommitténs beslut att tillåta inbjudna ryska idrottsutövare att tävla under neutral flagg. Det förbryllande är att IOK inte berättat vad som krävs av de ryska idrottarna för att bli godkända.

– Korkat, säger Harri Syväsalmi, generalsekreterare för Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI, till HBL.

– Jag förstår inte varför IOK inte kan avslöja vilka kriterier man använt. De avstängda idrottsutövarna skulle få veta varför de inte får vara med och resten av världen skulle få veta varför de ryssar som blivit godkända får vara med.

Ännu rörigare blir det då man tar i beaktan att alla de ryska idrottsutövarna tävlat i vinter. Förra fredagen vann Pavel Kulizjnikov 500 meter i världscupen i hastighetsåkning i Erfurt. Anton Sjipulin var fyra i sprinten och trea i jaktstarten i världscupen i skidskytte i Anterselva senast helg.

111 namn strukna

Från förut har IOK avstängt 43 ryska idrottsutövare, som blivit utpekade i samband med dopningshärvan i Sotji 2014. Bland dem finns OS-guldmedaljörer som Alexandr Legkov. IOK beslöt också att ställa stränga krav på de ryska idrottsutövare som deltar i OS i Pyeongchang.

Ryssland överlämnade en lista med 500 namn. Av dem har IOK:s panel strukit 111. Utan att berätta varför.

– Det är svårt att ta ställning när besluten och motiveringarna inte är offentliga. Det här är inte bra för IOK:s trovärdighet, säger den meriterade antidopningsexperten Sergej Iljukov till HBL.

– Nu har vi nått en situation där vad Ryssland än gör, blir det fel. Transparens skulle ge mera trovärdighet.

Godkänner inte

En del av de strukna namnen är lättare att förstå. Skridskostjärnan Pavel Kulizjnikov har avtjänat två dopningsavstängningar under sin karriär. Ishockeystjärnan Anton Belov blev avstängd för dopning i tre månader 2012. IOK uppgav tidigare att endast ryska idrottsutövare som inte har blivit avstängda för dopning kan bli aktuella för OS i Pyeongchang.

– Kriterierna ska vara stränga. Det är en helt exceptionell situation med det statsledda dopningsprogrammet i Ryssland, säger Syväsalmi.

– Men det är bara dåligt av IOK att hantera allting så här. Jag godkänner det inte.

Enligt franska Le Monde hör Sjipulin och Ahn till dem vars dopningsprover blivit manipulerade under OS i Sotji. Men IOK har inte framfört några bevis.

Inga bevis

Rysslands framgångsutsikter har försämrats drastiskt. Enligt Rysslands skidskyttechef Alexander Kravtsov har den ryska OS-truppen krympt till tre skidskyttar, skriver OS-skribenten Hilary Evans på Twitter. Detsamma gäller i short track.

– Vi vill försäkra oss om att bara rena ryska idrottsutövare blir inbjudna till OS, säger Valeri Fourneyron, före detta fransk idrottsminister och ordförande för IOK:s panel som synar de ryska idrottarna.

– Genom att noggrant granska alla tillgängliga bevis ville vi försäkra oss om att det inte finns minsta lilla tvivel eller misstanke mot vinterspelen. Att inte vara med på listan över inbjudna idrottare betyder inte att man är dopad – det ska inte automatiskt kasta en skugga över deras integritet.

Avstängda ryssar

• IOK:s panel har strukit 111 namn från Rysslands OS-trupp. Här är några av de mest framstående namnen.

• Sergej Ustiugov, längdåkning. Två VM-guld och totalt fem VM-medaljer i skid-VM i Lahtis.

• Anton Sjipulin, skidskytte. OS-guld i stafett i Sotji 2014 och stafettguld i skidskytte-VM i Oslo 2017. Totalt sju VM-medaljer och två OS-medaljer.

• Victor Ahn, short track-skridsko. Sex OS-guld och 20 VM-guld i short track. Totalt 8 OS-medaljer och 35 VM-medaljer.

• Xenia Stolbova, konståkning. OS-guld och OS-silver 2014. VM-silver 2014.

• Pavel Kulizjnikov, hastighetsåkning i skridsko. Fem VM-guld och ett VM-silver. Två EM-guld och ett EM-brons 2018.

• Anton Belov, ishockey. VM-guld 2014. Totalt fyra VM-medaljer i landslaget.

• Sergej Plotnikov, ishockey. VM-guld 2014. Totalt fyra VM-medaljer i landslaget.

• Från förut har IOK avstängt på livstid 43 ryska toppidrottare som ansågs vara inblandade i dopningshärvan i Sotji 2014.

ANDRA LÄSER