Ilskna reaktioner mot Sverige i Turkiet – Haavisto: Illa att möten skjuts upp

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker sympati för de muslimer som tagit illa vid sig av lördagens demonstrationer i Stockholm. "Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling", twittrar statsministern.

Demonstranter brände en svensk flagga utanför Sveriges generalkonsulat i Istanbul, som en reaktion på koranabränningen i Stockholm på lördagen
22.01.2023 20:16 UPPDATERAD 22.01.2023 20:18
"Yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin. Men det som är lagligt är inte nödvändigtvis lämpligt", skriver Sveriges statsminister Ulf KristerssonTwitter.
"Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling. Jag vill uttrycka min sympati för alla muslimer som är kränkta av det som har hänt i Stockholm i dag", fortsätter Kristersson.
Den högerextreme provokatören Rasmus Paludan brände ett exemplar av muslimernas heliga bok, Koranen, i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm på lördagen.
Provokationen har väckt ilska i Turkiet, som i fredags kallade upp Sveriges ambassadör i landet. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters framförde Turkiet ett "starkt fördömande" av Paludans planerade koranbränning och krävde att demonstrationstillståndet skulle dras tillbaka.
Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) har också fått ställa in sitt besök hos Turkiets försvarsminister i Turkiet nästa vecka.
Flera demonstrationer hölls i Stockholm på lördagen, både till stöd för och mot Turkiet och landets president Recep Tayyip Erdogan. Inga oroligheter rapporterades in i samband med demonstrationerna, enligt polisen.
På lördagskvällen protesterade även en liten grupp människor utanför Sveriges generalkonsulat i Istanbul i Turkiet. Några av dem valde att tända eld på en svensk flagga.

Haavisto: Illa för Natoprocessen

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger till nyhetsbyrån STT på söndagen att lördagen var en besvärlig dag i Sverige.
”Det är förstås säkert dåligt för själva Natoratificeringsprocessen, ifall man skjuter upp möten som gäller kontakterna mellan länderna”.
Turkiet är ett av två länder som fortfarande inte har ratificerat de svenska och finländska Natoansökningarna.
”Nu skulle det vara viktigt att hålla blicken fäst på bollen. Det kommer så lätt extra belastning på vägen, så att man glömmer vad man egentligen höll på med. Det handlar ändå om att på riktigt fatta ett beslut som är helt historiskt för Finlands och Sveriges säkerhetspolitik, och det vore bra om man kunde koncentrera sig på det”, säger Haavisto till STT. 

ANDRA LÄSER