Benjamin Ingrosso gillar Finlands koncept – föreslår att han skriver en låt med Isac Elliot

Benjamin Ingrosso tycker att Finland gjort ett klokt val i att utse en artist som sjunger tre låtar i UMK, och öppnar för mer svenskt-finskt samarbete.– Alma är verkligen grym, vilken sångröst. Det kommer mycket bra från Finland just nu, säger Sveriges hopp i Eurovisionen.

På torsdag tävlar Benjamin Ingrosso om en finalplats i Eurovisionen.
09.05.2018 14:20 UPPDATERAD 09.05.2018 14:37
Kändisbarnet Benjamin Ingrosso har gått i mamma Pernilla Wahlgrens fotspår och satsat på Melodifestivalen. På torsdag skall han försvara de blågula färgerna med sin discodänga "Dance You Off "och ta Sverige till final. Låten har influenser av Daft Punk, Michael Jackson, och The Weekend.
Att Ingrosso gillar att sjunga falsett är ingen överraskning. Hans största idoler är nämligen falsettens kungar i BeeGees. Motståndet i semifinal två anses långt ifrån lika hårt som det var för Saara Aalto i semifinal ett.
SPT fick en hel timmes specialintervju med artisten. Mötet sker direkt efter att Ingrosso haft sitt morgonpass på hotellets gym.
Ingrosso kommer lugnt gåendes ner till den tomma hotellbaren med oknutna skor och svarta vardagskläder. Presschefen undrar varför han inte klätt upp sig inför fotograferingen.
– Jag orkade inte vänta på min stylist. De har valt kläder som jag skall ha varje dag här i Lissabon, men nu har jag det här, säger Ingrosso kolugnt.
Under veckan verkar den svenska artisten ta det mesta med ro. Inte en tillstymmelse av nerver har märkts utåt.
– Det där stämmer inte alls, jag har haft problem med att vara ultranervös de senaste fem åren. Men det är något jag försöker träna bort eftersom det tär på mig och mitt uppträdande. Men efter 25 spelningar förra sommaren fick jag en rutin som gör att det nu är bara kul att uppträda inför publik, säger Ingrosso.
Artisten berättar att han varit i Finland endast en gång men hoppas nu att han också ska få uppträda där.
– Jag var över för att skriva en låt tillsammans med Isac Elliot. Då var jag bara sjutton år. Det resulterade i en skivspår som heter "Sleepless” , där Elliot sjunger jättefint.
Ingrosso tycker att Finland gjort ett klokt val i att utse en artist som sjunger tre låtar i UMK.
Han säger att han mycket väl skulle kunna skriva fler låtar med Isac Elliot ifall Yle exempelvis skulle välja Elliot nästa år till Eurovisionen.
– Det vore skitkul att göra det. Och så har ni ju Alma. Hon är verkligen grym, vilken sångröst. Alma hade kanske förra sommarens bästa låt. Det kommer mycket bra från Finland just nu.
Han träffade Saara Aalto i London.
– Vi hade det jättetrevligt. Hon är sjukt talangfull och så kul att bara hänga med. Jag önskar verkligen att det går riktigt bra för henne framöver också efter tävlingen. Jag såg videon där hon sjunger på över 30 olika språk, vem kan göra sånt? Jag blev grymt imponerad.
Sverige har valt att nästan kopiera sitt nummer från Melodifestivalen nere i Lissabon.
– Ja det funkar ju. Vi vill göra en så bra variant av Mello-numret som möjligt. Målet är att göra det ännu lite bättre.
Benjamin Ingrossos familj är en riktig kändisfamilj. Mamma är sångerskan Pernilla Wahlgren, mormor är skådespelerska Christina Schollin och hans faster är före detta Eurovisionsvinnaren Charlotte Perrelli. Listan på kändisar i släkten är lång.
Sveriges TV5 sänder en dokusåpa med familjen på teve, men Ingrosso har valt att inte vara med i serien.
– Det började för två tre år sedan, mer som en kul grej för mamma Pernilla och min syster Bianca. Jag sa till dem att de måste vara sig själva och inte gå med på något skådespeleri om de skall göra det. Så de har haft noll manus från början, vilket gjort att serien blivit en jättesuccé. De är ju helt galna och roliga. Det är ett igenkänningsprogram. Själv har jag jobbat så mycket med min musik att det inte funnits utrymme för serien.

Sveriges facit i tävlingen de senaste åren

2017 - Robin Bengtsson "I Can’t Go On" – 5:e i finalen
2016 – Frans "If I Were Sorry" - 5:e i finalen
2015 – Måns Zelmerlöw "Heroes" – vann finalen
2014 – Sanna Nielsen ”Undo” - 3:a i finalen
2013 - Robin Stjernberg ”You” -
2012 – Loreen ”Euphoria” – vann finalen
FOTNOT: Pernilla Wahlgren tog sig aldrig till Eurovisionen. Som bäst blev hon tvåa tillsammans med Jan Johansen i Melodifestivalen 2003 med låten "Let Your Spirit Fly". Hennes mest kända låt Picadilly Circus placerade sig fyra i Mellon 1985.
Pernilla Wahlgren kan endast vara med i Lissabon på torsdag. Skulle sonen gå till final har hon inga möjligheter att närvara.
På frågan vilket stöd Wahlgren gett under resan svarar han att hon gör som vilken mamma som helst.
– Bara hon inte blir för mycket i vägen. Jag måste ändå fokusera på mitt nummer. Men hon känner mig så väl att hon vet att jag behöver min egen tid och mitt eget utrymme.
Ingrosso bor fortfarande hemma med mamma Wahlgren. Han menar att det känns skönt att ha ett hem att komma till, då han pendlar så mycket mellan Los Angeles och Sverige. I USA bor han ensam och har bara jobbet. Enligt uppgift lär inte Pernilla Wahlgren ha gillat Ingrossos låt från början.
– Det stämmer att hon inte trodde på låten. Men det var hon inte ensam om. Det var många som sa att den inte skulle funka. Mamma tyckte den var för modern och ingen låt för Melodifestivalen. Det roliga nu för tiden är att man kan komma till Eurovisionen med nästan vad som helst och skapa en bredd som gör det roligt.
Det svenska teamet runt Ingrosso tror stenhårt på en finalplats. På lördag kommer faster Charlotte Perrelli ner för att se tävlingen och stötta.
– Ja hon ville komma ner. Jag tänkte faktiskt inte på att hon har ju vunnit den här tävlingen. Jag fattade inte hur stort det är för fansen i Lissabon att Perrelli kommer, för mig är hon ju bara min faster.
Ingrosso har nyligen fått skivkontrakt med Black Butter i England och i höst kommer debutalbumet ut.
– De har även signat Zara Larsson, så jag känner mig trygg med dem. Efter den här tävlingen åker jag till Los Angeles för att göra albumet klart. Jag har väntat på det rätta tillfället att släppa en skiva i nästan fem år så det måste bli så bra som möjligt.
Att vinna Eurovision Song Contest är inget Ingrosso går och tänker på.
– Nej, det är bara roligt att gå upp på scenen och göra det så bra jag bara kan. Sen är det ju roligt om folk tycker om det och man kommer i topp. Viktigt är det att man är stolt över mig hemma i Sverige, säger han.

ANDRA LÄSER