Fennovoima drar tillbaka sin ansökan om byggnadstillstånd

Fennovoima drar tillbaka sin ansökan om att få bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki. Samtidigt inleder bolaget omställningsförhandlingar med hela personalen.

Fennovoima avslutar de byggnadsarbeten som pågår i Pyhäjoki, men drar tillbaka sin ansökan om att få bygga ett kärnkraftverk.
Fennovoima har beslutat dra tillbaka sin ansökan om att få bygga ett kärnkraftverk på Hanhikiviudden i Pyhäjoki. Arbetet i anslutning till kraftverksleveransen har avslutats, men Fennovoima upprätthåller byggarbetsplatsen och avslutar byggen på området.
Den andra maj sade Fennovoima upp sitt avtal med ryska RAOS project med motiveringen att kärnkraftverksprojektet är kraftigt försenat och för att den ryska parten inte kunnat förverkliga projektet. Det planerade kärnkraftverket låg då tio år efter sin ursprungliga tidtabell.
Då Ryssland anföll Ukraina i slutet av februari hade Fennovoima precis börjat leverera den dokumentation som krävs för tillståndet att börja bygga till Strålsäkerhetscentralen Stuk.
I och med att ansökan om byggnadstillstånd nu dras tillbaka behöver Stuk inte granska materialet.
Det politiska motståndet mot kärnkraftsprojektet har varit hårt efter det ryska anfallet. Bland annat näringsminister Mika Lintilä (C) sade redan tidigare att ett byggnadstillstånd inte kommer att beviljas. Också många av de städer som är delägare i Fennovoima har velat dra sig ur projektet.
Fennovoimas beslut att dra tillbaka sin ansökan innebär att bolaget inleder omställningsförhandlingar med hela personalen på cirka 400 personer. Förhandlingarna beräknas vara avslutade till midsommar.
ANDRA LÄSER