Ligan var redo att behandla Jokerits licensansökan – men varken Selännes gruppering eller det hemliga projektet uppfyllde kraven

Ishockeyligan var redo att ta tillbaka Jokerit redan hösten 2023. Men ligan stängde dörren då de som ledde projekten som skulle föra Jokerit tillbaka till finländsk hockey inte gjorde det bakgrundsarbete som krävdes. – Det går inte att sådär bara promenera in i ligan, säger ligans styrelseordförande Heikki Hiltunen.

Hockeyveteranen Teemu Selänne, liga-vd:n Kati Kivimäki och mångsysslarna Joel och Hjallis Harkimo.
Filip Saxénfilip.saxen@hbl.fi
09.09.2022 16:04 UPPDATERAD 09.09.2022 19:17
I våras meddelade ishockeyligan att Jokerit kan ansöka om ligalicens för säsongen 2023–2024 och att klubben i princip är välkommen tillbaka så länge alla kopplingar till den ryska ligan KHL och de ryska finansiärerna som bekostade Helsingforsklubbens äventyr i öst är kapade.
Men den 1 september meddelade ligan att Jokerit inte kan ansöka om ligalicens för nästa säsong. Samtidigt meddelade ligan också att vägen tillbaka går via den näst högsta serienivån Mestis och flera år av framgång i den serien.
– Ligan hade beredskap att behandla en licensansökan och föra processen till slut om kriterierna hade uppfyllts, säger ligans styrelseordförande Heikki Hiltunen till HBL.

ANDRA LÄSER