Nya guld i JVM – finländsk talang hyllas av Northug och jämförs med Iivo Niskanen

Finländarna går från klarhet till klarhet i junior-VM på skidor. Natten till fredag trillade två nya guldmedaljer in.

Niko Anttola kan vara aktuell för VM i Planica efter sina insatser i JVM.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
03.02.2023 13:21 UPPDATERAD 03.02.2023 13:31
Det går bra för Finland i JVM på skidor i Whistler i Kanada. Riktigt bra.
Backhopparen Vilho Palosaari, 18, tog guld i U20-klassen. Han knep guldet med 0,6 poängs marginal till österrikaren Jonas Schuster, som blev tvåa.
Palosaaris hopp mätte 98 respektive 95 meter. Även om han såklart var nöjd med guldmedaljen medgav Palosaari att det finns utrymme för förbättring efter tävlingen.
”Dagens hopp var inte de bästa. Det gick betydligt bättre under träningen. Men nu känns det såklart bra, även om jag var rätt så nervös under tävlingen”, säger han efteråt
Finlands senaste JVM-guld i backhoppning kom 2005. Då var det Joonas Ikonen som vann.

Imponerade på Northug

Finländarna fortsätter leverera även i skidspåret i Whistler. Niko Anttola, 19, lyckades hålla undan för norrmännen och tog guld på distansen 10 kilometer fristil i åldersklassen U20.
Anttola gick ut som sista man i loppet och kunde lägga upp sin taktik enligt de övriga åkarnas tider. När han väl närmade sig mål kunde han fira innan han korsade mållinjen.
Segermarginalen till tvåan – norrmannen Lars Heggen – var sex sekunder. Även bronset gick till Norge. Trean Thomas Linnebo Mollestad var sju sekunder långsammare än Anttola.
”Det var ett bra lopp. Jag försökte skida fort och kontrollerat hela tiden. Tempofördelningen och taktiken fungerade bra. Jag gick ut hårt för att kontrollera tävlingen och i dag lyckades det”, säger Anttola till Yle efter tävlingen.
Finländaren hyllades även av Norges tidigare skidkung Petter Northug.
”Här har Finland en juniorvärldsmästare som går lika bra tekniskt som Niskanen i klassiskt och som flyter lika bra som Alsgaard i skate. Han blir spännande att följa”, skriver norrmannen på Twitter.
Thomas Alsgaard tog flera VM- och OS-guld under åren 1994–2003.
Antolla har tre JVM-medaljer sedan tidigare – två individuella silver och ett silver från en stafett.

ANDRA LÄSER