EU-flyg får landa i Moskva igen – åtminstone den här helgen

Europeiska flygbolag får åter flyga till Ryssland, åtminstone denna helg, i skuggan av konflikten om det plan som Belarus tvingade ned i Minsk.

Lufthansa och Air France tillhör de flygbolag som åter får landa i Ryssland. Arkivbild.
Flera stora europeiska flygbolag tillåts åter landa i Ryssland, även om flygbolagen undviker rutter över belarusiskt luftrum. Uppgiften kommer från bolag såsom Air France och Lufthansa. Enligt det franska flygbolaget gäller landningstillståndet från och med lördagen, och endast för denna helg.
– Vi väntar på grönt ljus från ryska myndigheter om att få landa även efter helgen, säger en talesperson för Air France.
Även Lufthansa säger att man fått tillstånd, utan tidsbegränsning, för flyg från Frankfurt till S:t Petersburg och Moskva.
EU:s flygmyndighet Easa har uppmanat medlemsländernas flygbolag att undvika att flyga över Belarus efter händelsen då ett Ryanairplan tvingades att landa den 23 maj. Två regimkritiker greps sedan planet tvingats ned i Minsk.
Ryssland har därefter hindrat europeiska flyg att landa i Moskva, utan att ange annat än att det har tekniska orsaker.
Belarus använder brösttoner mot att landets flygbolag, Belavia inte får flyga inom EU:s territorium:
– Det är uppenbart att dessa regeringar inte bara planerar att stänga sina länder för landning med våra flygplan. Det är också, med fascistisk perversitet, som de stänger flygkorridorer, en efter en, säger Belavias chef Igor Tjerginets.
– De straffar ett oskyldigt Belavia, innan de ens har inlett en utredning, tillägger han.
LÄS OCKSÅ:
Kreml stoppar flera EU-flyg över Ryssland – hävdar att det beror på "tekniska orsaker"
Det här vet vi om Belarusincidenten

ANDRA LÄSER