Därför är Alexander Bard kontroversiell

Alexander Bard vill slå ett slag för manligheten och återupprätta det manliga självförtroendet. Han har ifrågasatt kvinnor som vittnat om övergrepp och kallat andra för bitch och hora. Nu ska han tala vid en debatt som ordnas i Åbo

Jenny Bäck
05.11.2018 17:45 UPPDATERAD 06.11.2018 09:51
Det är Intresseföreningen för jämställdhet vid Åbo Akademi som ordnar paneldebatten, som var tänkt att äga rum den 19 november i akademins auditorium Armfelt. Också en annan svensk metoo-kritiker, Johan Mparmpagiannis, är inbjuden att tala vid debatten. Men debatten kommer att genomföras på en annan plats i Åbo efter omfattande protester från Akademins sida.
Författaren, musikern och mediepersonen Alexander Bard blev känd för allmänheten i slutet av 1980-talet då han var med om att grunda bandet Army of Lovers. Sedan dess har han hunnit med en varierande karriär: han har skrivit flera böcker, grundat flera band och varit med i en handfull olika partier. Han kallar sig också filosof och tv-stjärna, och har suttit med som domare i tv-showerna Idol och Talang.
Men det är inte därför han är kontroversiell. Bard uttalar sig gärna offentligt om en lång rad ämnen, och metoo-uppropet som startade för ett år sedan fick Bard att twittra flitigt. Ur Bards tangentbord flöt bland annat följande tweetar: "#metookampanjen är bara en dialektisk skuldreaktion av 150 miljoner neurotiska kvinnor som läst #Fiftyshadesofgrey. Med nöje.", "Killar, flirta inte med tjejer. Någonsin. Och då de flirtar med er, ignorera dem. Det håller er åtminstone säkra – ända tills de börjar ljuga. #metoo" och "Historien är full av kvinnor som anklagar män för sexuella övergrepp som aldrig skett. Hur blev kvinnorna plötsligt 100% trovärdiga 2017?" (red:s översättningar).
Bard drar sig inte heller för att använda kraftigt språkbruk, och har bland annat kallat politikerna Gudrun Schyman och Beatrice Ask för hora och bitch.
Bards twittrande i samband med metoo har väckt kraftiga protester, och också kostat honom uppdrag – bland annat som inbjuden till den brittiska festivalen FutureFest i somras. Tusentals svenskar skrev på en protestlista mot hans medverkan i tv-showen Talang 2018 – dock utan resultat.
I en intervju i Dagens Nyheter i vintras försäkrar Bard att han inte backar en millimeter. Han vill gå i täten för en ny mansrörelse som ska ta tag i den krisande manligheten och återupprätta det manliga självförtroendet. Vi ska omfamna och fira de medfödda skillnaderna mellan män och kvinnor, anser han. Män är enligt Bard till exempel mer visionära och strategiska, medan kvinnor är mer fokuserade på det omedelbara och känslomässiga.
– En komplett man är en man som har kuken mellan benen och kuken i huvudet, säger Bard också i DN:s intervju, och preciserar: Det är att vara man. Att vara sociobiologiskt man.

ANDRA LÄSER