Smällar och ljus skrämmer husdjur – så hjälper du hund och häst genom nyårsnatten

Nyårsafton närmar sig, och för många djursägare sker det med viss vånda. Nyårsraketerna kan ge djuren ångest i flera dagar, uppger Helsingfors Djurskyddsförening som ger tips för hur husse och matte kan hjälpa husdjuren att bäst tar sig igenom kvällen.

Många djur är rädda för raketer. En hund som är känsligt för ljuden och ljusen ska inte lämnas ensamt hemma på nyårsafton, lyder rådet.
Anna Svartström
30.12.2021 11:30
Husdjur kan uppleva ljud och ljus från nyårsraketer som hotfulla, och det kan påverka dem i flera dagar.
Helsingfors Djurskyddsförening uppmanar hundägare att rasta hunden i god tid före nyårssmällarna börjar.
Att ta med hunden till fyrverkerier är inte att rekommendera. Följden kan bli att hunden får panik, sliter sig loss ur kopplet och rymmer, skriver djurskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Men ett husdjur som är rädd för smällar ska inte heller lämnas ensamt hemma.
Inomhus kan det vara en bra idé att dra för gardinerna och kanske spela musik som döljer ljuden. Lamporna kan med fördel hållas tända så att blinkandet från raketerna inte syns så tydligt.
Viktigt är att matte och husse behåller sitt lugn, eftersom djuren lätt känner av och påverkas av oro.
Hästar är enligt djurskyddsföreningen djur som stressas allra mest av raketer, och i ett stall kan en hästs rädsla lätt smitta av sig på de andra.
"En rädd häst kan försöka rymma från sin box, rusa mot väggarna och hoppa upp", säger ordföranden Nina Immonen i pressmeddelandet.
Enligt henne borde stallinnehavaren se till att hästarna inte kan skada sig i boxen, och hon rekommenderar att någon är på plats i stallet under kvällen.
Också vilda djur kan bli stressade av fyrverkerier, springa ut på vägar och där vara en olycksrisk.
Efter nyårsafton kan hylsor och raketrester utgöra en fara för alla slags djur.
Läs också: Utvidgat fyrverkeriförbud i Helsingfors under nyårsnatten

ANDRA LÄSER