Matglädje i singelhushåll

Det blir allt vanligare med singelhushåll i vårt land. Det gäller flera åldersgrupper. Trots det är recept eller matvaruförpackningar sällan anpassade för en person. Här kommer våra bästa tips till dig som lever i singelhushåll.

Färskgröten fungerar bra som såväl frukost, lunch eller som stadigare mellanmål. Variera bären enligt vad du har i frysen och säsong!
Emilia Nord
Toni Rautakoski
23.09.2022 08:55 UPPDATERAD 23.09.2022 10:37

6 tips för matlagning i singelhushållet:

1. Handla så mycket som möjligt i lösvikt
Då kan du köpa precis så mycket som du själv behöver. Detta gäller speciellt grönsaker och frukt, men tänk också på att köpa i lösvikt vid kött- och fiskdisken. Även om kilopriset antagligen är något högre än för färdigpackade produkter, så gagnar prisskillnaden dig inte ifall halva paketet far illa innan du använder det.
2. Ta förpackningsstorleken i beaktande redan när du gör upp inköpslistan.
Vissa råvaror finns tillgängliga i bara en storlek, så fundera vad du kommer att göra med resten av varan redan innan du köper den. Få av oss orkar äta samma mat många dagar i rad, så om du vet att du ska laga ugnsrostade rotsaker med gösfilé ett par dagar, kanske du kan utnyttja samma basingredienser till att laga fiskbiffar med rotmos de två följande dagarna.
3. Satsa på torrvaror.
Torrvaror är exempelvis mjöl, linser, bönor, pasta, konserver och knäckebröd. Allt sådant går lätt att portionera enligt eget behov, och eftersom du inte direkt behöver oroa dig över bäst före-datumen, kan du bra köpa dem i bulk. Dessutom blir det lätt att skapa variation i maten, genom att till exempel äta gårdagens tomatsås med korngryn i stället för med pasta, eller genom att fylla på salladsresterna med en portion couscous.
4. Baka själv.
Ingen människa hinner ensam äta en halv kilos limpa innan den börjar torka. Så baka brödet eller semlorna själv. Kalljäser du degen i kylskåpet över natten kräver det knappt något arbete alls. Lägg de nygräddade semlorna i frysen, så kan du enkelt plocka ut och värma dem på egna villkor.
5. Frysen, frysen, frysen.
Om du märker att du inte hinner äta upp maten (eller bara blivit trött på den), packa ner den i frysen. På samma sätt kan du också förvara många grönsaker, frukter och bär. Portionera bara upp dem i förväg, så kan du plocka ut en lämplig mängd för dina soppor, såser eller smoothies när du behöver.
6. Köp inget onödigt.
För övrigt gäller samma rekommendationer som för alla andra hushåll: köp bara sådant som du säkert använder, planera dina inköp i förväg, använd alla rester innan du köper nytt och gå aldrig och handla när du är hungrig.

JORDGUBBSFÄRSKGRÖT (1 PORTION)
Ingredienser:
100 g jordgubbar
1 dl havreflingor
1 dl mjölk/naturell yoghurt/havredryck
(½ msk honung)
1 msk frön
Gör så här:
1. Mosa eller mixa jordgubbarna.
2. Blanda med övriga ingredienser och låt svälla i kylskåp fram till servering

Tips: Färskgröt kan med fördel vila i kylskåp över natten och ätas följande dag.

GRÖNSAKER MED DIPP
Ingredienser:
Grönsaker i bitar, till exempel morot, kålrot, blomkål, kålrabbi, gurka eller vitkål.
Ingredienser till dipp:
200 g crème fraiche/grekisk yoghurt/gräddfil
1 tsk paprikapulver
2 krm lökpulver
1 krm spiskummin
1 krm salt
Gör så här:
1. Skär grönsakerna i stavar.
2. Blanda dipp och fördela i fyra glas eller skålar.
3. Placera grönsakerna i glasen och förvara i kyl fram till servering.
Grönsakerna till dippen kan varieras i det oändliga. Använd det du hittar hemma.

ANDRA LÄSER