Ingen skolmat för grundskoleelever i Helsingfors under strejken – men nog för gymnasiestuderande

Till skillnad från coronatidens distansundervisning får grundskolans elever i Helsingfors ingen lunch under strejken.

Barnen i grundskolan får ingen skolmat under strejken. På bilden ses Brändö lågstadieskola.
De svenska och finska skolorna i Helsingfors är stängda under strejken den 3-9 maj. Kuratorer och psykologer är heller inte tillgängliga då. Däremot är skol- och studerandehälsovården på plats och man gör hälsokontroll för familjer som normalt. Hälsovårdaren möter familjer och elever vid ytterdörren.
Någon skollunch går inte att ordna för eleverna i grundskolan. I ett Wilma-meddelande hänvisar Satu Järvenkallas till personalbrist. Hon är sektorchef för fostrans- och utbildningssektorn.
"Vi ber om ursäkt för situationen och det extra besvär som detta medför för familjerna. Vi återgår till det normala skolarbetet nästa vardag efter att strejken är avslutad. Om läget förändras informerar vi därom snarast möjligt", skriver hon på Wilma.
Men studerande i stadens gymnasier eller de som läser en yrkesutbildning på Stadin AO får skolmat. Studerandena kan då välja mellan att ta sig till antingen Stadin AO:s enhet i Vallgård på Hattulavägen 2 eller till det finska gymnasiet Helsingin kielilukio i Kvarnbäcken på Kajaneborgsvägen 10.
Det är frågan om en "vanligt lunch" som serveras 10.30–13.00, men matsedeln kan ändras.
– Vi har ingen information om hur många matgäster som dyker upp. Men det finns ingredienser i frysen så det går att laga mer om det behövs, säger Katja Peränen, specialist inom mattjänster på staden.
Under coronatidens distansundervisning var det möjligt att få lunch i sin egen läroanstalt.
– Men det visade sig att det gick åt väldigt lite mat då. Det kan också nu hända att antalet personer som dyker upp inte är så stort. Den svåraste dagen är i morgon. Efter det har vi en bättre uppfattning.
Peränen hoppas att studerandena drar nytta av lunchen.
– Många bor själv och vi har sett att den varma maten är viktig.
Att valet föll på att erbjuda skollunch i just enheten i Vallgård och i det finska gymnasiet i Kvarnbäcken beror dels på läget, dels på att det finns personal på plats som inte strejkar. Skolmaten där tillagas av Sodexo och Amica, den senare hör till kedjan Compass Group.

En del eftis öppna

Även om alla skolor är stängda så är privata eftis öppna.
– Vi strävar efter att ordna mellanmål under eftermiddagsverksamheten, men det kan bli ändringar i matsedeln, säger enhetschefen Aulikki Johansson på Servicecentralen Helsingfors.
Servicecentralen levererar mellanmål till en stor del av eftermiddagsverksamheten i Helsingfors. Mellanmålet kan bestå av bland annat smörgås, färsk frukt, gröt eller karelska piroger.
Eftis ordnas i skolor mellan klockan 12 och 17.

Flyttad gammeldans

I gymnasierna är det främst självständiga studier som gäller. Utan att gå in på det närmare skriver Satu Järvenkallas på Wilma att distansstudier eventuellt ordnas, men att det klarnar först efter att strejken inletts.
Det ska också vara "mestadels möjligt" att få inlärning i arbetslivet för dem som går en yrkesutbildning.
En del gymnasier sköt tidigare upp gammeldansen på grund av coronaläget. På staden är man medveten om att det nya datumet kan infalla under strejkveckan. Till exempel skulle både Tölö gymnasium och Gymnasiet Lärkan ha sin dans på fredag.
På staden meddelar man att gammeldanserna ordnas även om de infaller under strejken.
Studerande och föräldrar kommer att få mer information om vad som gäller i undervisningen och handledningen under tisdagen.
HBL frågade rektor Anders Rosenqvist tidigare under dagen om lärarna får dela ut skoluppgifter åt eleverna under strejken. Det kunde han inte svara på då.
– Som rektor har jag inte ens rätt att veta vilka som deltar i strejken, sade Rosenqvist, som är rektor för grundskolorna på Brändö och Degerö.

Stafettkarnevalen?

En del barn och unga tänker säkert nu på hur det blir med träningarna inför Stafettkarnevalen under strejken. Stafettkarnevalen ordnas den 20-21 maj i Helsingfors.
– Träningar blir det nog inte, inte ordnat av skolan åtminstone, sade Rosenqvist.
På Luckan berättar organisationschefen Christian Sandström att man inte planerat in något extra program under strejken. Men han tipsar bland annat om att det ordnas familjekafé på Lilla Luckan på tisdag och torsdag klockan 9-13.
– Det riktar sig till barn i olika åldrar, alla är välkomna.
På onsdag ordnas också en verkstad för dagis- och förskolegrupper, Rodigogga, klockan 8.30–11.00. Här måste man anmäla sig innan.
För ungdomar är stödchatten Ärligt talat öppen varje dag den här veckan klockan 9-12. Kvällstid är den öppen tisdag–torsdag 19-22. Där kan man chatta anonymt med en handledare eller psykolog.
Artikeln har uppdaterats.

ANDRA LÄSER