Ledare: Påverka politiskt – slå inte

Det är oacceptabelt att hota riksdagsvalskandidater med våld och att de facto slå till en kandidat är givetvis ännu värre. Det råkade ändå Samlingspartiets veteranriksdagsledamot Ben Zyskowicz ut för i Helsingfors i lördags. Genom att fortsätta sin valkampanj visar Zyskowicz att han inte böjer sig för våld och det ska han ha tack för.

Ben Zyskowicz är riksdagsledamot för Samlingspartiet och kandiderar också i årets val. Han rör sig mycket ute bland folk inför val, men också annars. Bilden är tagen på marknaden i Hagnäs i februari 2023.
LedareSusanna Ginmansusanna.ginman@hbl.fi
27.03.2023 17:07
Riksdagsledamot Ben Zyskowicz (Saml) blev hotad och sedan nedslagen på en metrostation i Helsingfors i lördags. Hela det politiska fältet har reagerat på misshandeln och entydigt fördömt den.
Under måndagen gick polisen ut med uppgifter om den misshandlande mannen – han har haft med polisen att göra även tidigare, men motivet att ge sig på Zyskowicz är ännu inte klarlagt. Polisen säger till Iltalehti att mannens känslor gick heta. Han hade skrikit något om Nato och judendom till Zyskowicz och hotat kasta honom framför metrotåget. När Zyskowicz sprang efter mannen fick han ett slag i ansiktet och blev nedfälld på marken. Lyckligtvis klarade sig Zyskowicz fysiskt med små skador.
Under valkampanjerna de senaste åren har det så gott som varje gång inträffat enstaka försök eller direkta våldsamma incidenter. Orsakerna varierar – det kan handla om en förvirrad person eller om en person med en politisk agenda – men den här typen av händelser ska inte få ske.

ANDRA LÄSER