Judiska världskongressen anklagar Anna Kontula för antisemitism

Enligt Judiska världskongressen har riksdagsledamoten Anna Kontula (VF) gjort sig skyldig till tendentiös och antisemitisk dubbelmoral eftersom hon har kritiserat Israel men inte klandrat Egypten för de existerande sanktionerna mot Gaza.

Vänsterförbundets riksdagsledamot Anna Kontula är i blåsväder efter sitt försök att ordna en demonstration vid Israels gräns till Gaza i måndags.
Anna Kontula greps på måndagen av israelisk polis efter att ha försökt ordna en demonstration på gränsen till Gaza. Kontula ville på det här sättet uppmärksamma den svåra humanitära situationen i Gaza.
"Kritik av Israel, som vilket som helst annat land, är legitim när det finns fog för det. Men att ställa specifika krav på Israel som inte ställs på andra demokratiska nationer är aldrig legitimt och är i själva verket ett uttryck för antisemitism", uppger Judiska världskongressen i ett pressmeddelande.
Judiska världskongressen hänvisar bland annat till Europaparlamentets definition av antisemitism som påtalar den dubbelmoral som Kontula nu anklagas för. Enligt Judiska världskongressen borde Kontula på lika grunder ha ifrågasatt Egyptens sanktioner som är riktade mot Gaza, vilket hon inte gjorde.
"Vi stöder det judiska samfundet i Finland genom att ifrågasätta riksdagsledamot Kontulas avsikter som tyder på omaskerad antisemitism. Vi är också bestörta över Kontulas försök att manipulera fakta och hennes absurda påstående att alla som jämställer judendom med Israel är antisemiter", skriver Judiska världskongressen i sitt uttalande.
"Vi kräver en omedelbar ursäkt av riksdagsledamot Kontula för hennes uttalanden både mot Israel och det judiska samfundet i Helsingfors och hoppas att den finska regeringen vidtar åtgärder för att tillrättavisa henne", uppger Judiska världskongressen.
Enligt partiordförande Li Andersson är Kontulas agerande i linje med Vänsterförbundets värderingar.
Israel har infört sanktioner mot Gaza på grund av upprepade, väpnade palestinska attacker mot civila israeliska mål.

ANDRA LÄSER