Fängelsestraff för poliser som kränkte Floyd

Två före detta poliser döms till tre respektive tre och ett halvt års fängelse för att ha kränkt George Floyds medborgerliga rättigheter och för att inte ha gjort tillräckligt för att hindra honom från att dödas.

Mordet på George Floyd i maj 2020 utlöste protester mot rasism och polisbrutalitet över hela världen. Arkivbild.
27.07.2022 21:44
Enligt domen kunde de båda poliserna ha ingripit för att stoppa poliskollegan Derek Chauvin som dödade George Floyd i maj 2020. I stället satt den ena polisen på George Floyds rygg under det våldsamma förloppet och den andra såg till att stoppa människor i närheten från att ingripa under händelsen. Men det är för deras bristande ingripande gentemot sin kollega som de båda döms.
Åklagarna i fallet anser att de båda expoliserna borde ha, baserat på den polisutbildning de genomgått samt på grundläggande medmänsklighet, vetat att det var deras plikt att ingripa när Floyd vädjande för sitt liv.
Mordet på George Floyd fångades på film, och där hör man honom säga att han inte kan andas. Filmen spreds och skapade rubriker över hela världen. Det utlöste massiva demonstrationer mot rasism och polisbrutalitet i Minneapolis och runt om i världen.
Expolisen Derek Chauvin dömdes tidigare i år till 22,5 års fängelse för mordet på George Floyd.
I USA är det relativt sällsynt att poliser hålls straffrättsligt ansvariga när kollegor utövar överdrivet våld.

Fakta | Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.
Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.
Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i omkring 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.
Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå. Mordet utlöste en stor våg av protester runt om i USA under sommaren 2020.
Chauvin dömdes senare till 22,5 års fängelse.
Källa: TT

ANDRA LÄSER