Radikaler i tyskt parti tar kliv tillbaka

En radikal falang inom det tyska ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AfD) har beslutat att upplösa sig själv – sedan den stämplats som extremistisk av underrättelseväsendet.

En radikal falang inom det tyska partiet AfD upplöser sig själv. Här är gruppens ledare Björn Höcke i samband med en valkampanj förra året. Arkivbild.
TT-Reuters
22.03.2020 09:07
Falangens ledare Björn Höcke har vikt sig för den centrala partiledningen, rapporterar de tyska tidningarna Der Spiegel och Die Zeit. I en intervju med en politisk nätpublikation säger Björn Höcke att man måste se till enigheten inom partiet.
I Tyskland är myndigheterna av historiska skäl på sin vakt inför extremistiska rörelser och förra veckan meddelade underrättelsetjänsten BFV att den radikala AfD-falangen skulle ställas under särskild övervakning. AfD har under en längre tid försökt värja sig mot anklagelser om rasistiska och antidemokratiska strömningar inom partiet.
BFV:s beslut följer på en rad uppmärksammade och högerextremistiskt motiverade våldsdåd i landet, bland annat mordet på regionpolitikern Walter Lübcke förra året.

ANDRA LÄSER