Anklagelserna om sexuella övergrepp blev hans fall – prins Andrew förlorar sin kungliga status och utesluts ur hovet

Prins Andrews rykte är redan solkat. Men när han nu ställs inför rätta, anklagad för sexuella övergrepp på en minderårig, drar han också hovet, inklusive sin mamma drottning Elizabeth med sig i skandalen.

Prins Andrew ställs inför rätta, anklagad för sexuella övergrepp på en minderårig, i ett civilrättsligt mål i New York i höst.
KommentarAnnika Hällsten
14.01.2022 08:12 UPPDATERAD 14.01.2022 11:49
Prins Andrew förlorar sina militära titlar, sitt beskyddarskap för diverse organisationer och titeln Hans kungliga höghet. Det sistnämnda innebär att han inte längre tillhör den brittiska monarkin. Han är en del av familjen Windsor men han får inte representera kungahuset och sin mamma, drottning Elizabeth.
Beskedet, levererat av Buckingham Palace på torsdagen, var brutalt men väntat efter det att den amerikanske domaren Lewis Kaplan förklarat att den juridiska processen fortsätter. Prins Andrew kommer att ställas inför rätta, anklagad för att sexuellt ha utnyttjat Virginia Giuffre när hon var minderårig.
Domare Kaplans beslut innebär givetvis en skandal, både för prinsen men också för det brittiska hovet.
Att Buckingham Palace reagerar så här starkt visar att hovet vill ställa sig utanför den juridiska processen och inte kopplas ihop med pedofili och människohandel, hur ivrigt prinsen än försöker bedyra sin oskuld. Prins Charles och prins William tros vara pådrivande i hovets reaktion.
Det handlar om att hovet måste rädda vad som räddas kan. Prinsen ska vittna under ed och ingen vet vilka avslöjanden han kan tänkas komma med.
Prins Andrews rykte är redan solkat. Men när han nu ställs inför rätta drar han också hovet, inklusive sin mamma drottning Elizabeth med sig i skandalen.
Prins Andrew har meddelat att han kommer att försvara sig i egenskap av en privatperson, han tänker förmodligen inte försöka få till stånd en förlikning vilket Victoria Giuffre inte heller vill.
Men prinsen kommer att få svårt att övertyga allmänheten om att han är oskyldig, oberoende av vilket utslag juryn kommer fram till.
Prins Andrew har inte en enda gång under de två år Victoria Giuffres anklagelser varit kända, visat prov på empati och han har inte uttryckt sin medkänsla vad gäller de kvinnor som utnyttjades sexuellt av Jeffrey Epstein och hans vänner och som hade rekryterats av Ghislaine Maxwell.

ANDRA LÄSER