Mässlingsutbrottet i Larsmo: Barn satta i karantän

Inga nya fall av mässling har bekräftats i Jakobstadsregionen men flera barn är satta i karantän. Hur många exakt vill man inte säga.

Chefsläkaren Pia-Maria Sjöström och läkaren Kimmo Kuisma på dagens presskonferens.
Inga nya fall av mässling har bekräftats efter torsdagen, säger chefsläkaren vid Malmska sjukhuset i Jakobstad, Pia-Maria Sjöström vid en presskonferens på måndagen med anledning av att ett barn i Larsmo insjuknat.
Mellan två och fem barn är ändå satta i karantän i två veckor. Sjöström vill inte säga exakt hur många barn det handlar om, eller om dessa barn varit ovaccinerade.
Under veckan klarnar det om flera sjukdomsfall dyker upp.
Det var på torsdagen som Vasa sjukvårdsdistrikt och Institutet och hälsa och välfärd THL gick ut med information om att ett barn i förskoleåldern fått mässling under en utlandsresa. Barnet hade efter hemkomsten hunnit vara på bland annat daghemmet och på ett lokalt evenemang.
Av de 250 personer som uppskattas ha utsatts för smittorisk har cirka 30 fått medicinering. De flesta av dem är tidigare ovaccinerade småbarn men även personer med nedsatt immunförsvar har vaccinerats.
Kring 50 personer som haft begränsat vaccinationsskydd har fått en kompletterande dos. Övriga utsatta har fullgott vaccinationsskydd och kräver inga åtgärder.
– Hur situationen fortskrider är svårt att avgöra på förhand. Gratis vaccin erbjuds för dem som behöver det, säger Sjöström.
Hon ser allvarligt på läget.
– Mässling är en av de mest smittosamma sjukdomarna man känner till. Följdsjukdomar kan vara lunginflammation eller hjärnhinneinflammation, och även inom en bra sjukvård kan dödsfall förekomma.
Överläkare Markus Granholm vid Malmska sjukhuset säger att man nu tar en dag i taget.
– Vi har lagt in extra resurser och arbetar hela tiden med beredskapen. Vi förväntar oss att det kommer några fall men det är för tidigt för uttala sig var det hela landar.

ANDRA LÄSER