Dan Lolax är HBL:s nya kulturchef

Dan Lolax, 47, blir ny kulturchef på HBL. – Det är ett jobb som kommer med ett stort ansvar, säger han. Chefredaktör Erja Yläjärvi beskriver Lolax som en erfaren och orädd journalist med förmåga att utveckla kultur- och featurejournalistiken.

Dan Lolax, 47, tar över som kulturchef på Hufvudstadsbladet.
Lena Skogberglena.skogberg@hbl.fi
03.02.2023 10:07 UPPDATERAD 04.02.2023 17:43
Dan Lolax tar över som nyhetschef för HBL:s kultur- och featureredaktion efter Fredrik Sonck.
Lolax kom till HBL i fjol, som featurejournalist, från att ha varit chefredaktör på Kommuntorget.
– Jag är glad och tacksam och ska göra mitt yttersta för att leva upp till förtroendet. Det här är ett av de viktigare jobben inom medievärlden i Svenskfinland, och det kommer med ett stort ansvar, säger Lolax.
Chefredaktör Erja Yläjärvi ser i Lolax en orädd och strategiskt tänkande ledare som kan utveckla HBL:s kultur- och featurejournalis­tik ytterligare.
– Han är en stark profil med ett brett nätverk i hela Svenskfinland. Han kan ge kulturdebatten både udd och samhällsrelevans.
Dan Lolax själv säger att han tar sig an uppdraget med lugn tillförsikt. Som kulturchef på HBL leder han en redaktion med fem kulturjournalister och tre featurejournalister.
– Det är ett skickligt gäng. Överlag har HBL en bra drive just nu, tack vare alla redaktioner på tidningen. Det gör HBL till en röst att räkna med.

Vad kan läsarna vänta sig med dig som kulturchef?

– Jag ska försöka ta vid där Fredrik Sonck slutade. Vid sidan av den dagliga och mer långsiktiga kulturbevakningen ska HBL:s kultursidor stå för en opinionsjournalistik som läsarna känner att de måste förhålla sig till.
Som kulturchef vill Lolax också vara tillgänglig.
– Inte bara för mina kollegor utan också för läsarna. HBL:s journalistiska val intresserar alltid. Ibland är åsikterna delade, och det ska de få vara. Det gäller att kunna motivera valen för kunniga och kritiska läsare.
Man måste komma ihåg att en dagstidning ska svara på läsarnas många olika intressen, fortsätter Lolax. Det gäller i allra högsta grad även kulturjournalistiken.
– Jag är själv en ganska genomsnittlig kulturkonsument som läser böcker, tittar på film och lyssnar på musik och podcaster regelbundet. Ibland behöver jag läsa om det jag konsumerar för att förstå vad det är jag konsumerar.

Hur vill du utveckla den finlandssvenska kultur- och featurejournalistiken?

– Jag närmar mig kultur- och featurejournalistiken fördomsfritt. “Kultur” är ett enormt begrepp som rymmer mycket. Utvecklingen av journalistiken utgår från HBL:s genomslagskraft. Vad är vi bra på? Vad kan vi bli bättre på? Överlag tror jag mycket på att bygga på de styrkor vi redan har och utveckla dem för att nå allt flera läsare.
Webben talar för att HBL:s räckvidd kan utökas, säger Lolax. Därför måste stor fokus ligga på det digitalas möjligheter.
– Så når vi Svenskfinland, i all dess brokighet. Men det betyder inte att papperstidningen förlorar sin betydelse. Bland annat veckoslutens kultur- och featuresatsningar vittnar om det.

En av de brännande frågorna inom kulturvärlden är kulturkritiken. Hur ska den se ut?

– Kulturkritiken är del av den ständiga dialog som samhället för med sig självt. I den dialogen finns utrymme för många olika åsikter. Det är oroväckande att debatten allt mera blivit ett ställningskrig där positioner försvaras och där mottagligheten för andras argument saknas. Bra kulturkritik kan öppna upp låsta positioner genom att vara analytisk och välformulerad. Det är inte detsamma som tråkig. Kritiken måste ha en udd för att vara intressant.
Dan Lolax tillträder som kulturchef nästa vecka.

Dan Lolax

Ålder: 47.
Familj: Tre barn, frånskild.
Bor: I Åbo.
Utbildning: Filosofie magister, Åbo Akademi.
Har gjort: Frilansat som litteraturrecensent i början av 2000-talet. Olika uppdrag på Svenska Yle i Åboland 2007–2012, samhällsjournalist och ledarskribent på ÅU 2012–2019, redaktionschef och senare chefredaktör på Kommuntorget 2019–2022, featurejournalist på HBL 2022–
Favoritförfattare: Hilary Mantel, som dog nyligen, såg jag alltid fram emot att läsa. Senaste boken jag läste var Kerstin Ekmans Löpa varg och nu läser jag bland annat Quynh Trans Skugga och svalka. Gillar skräckgenren.
Lyssnar på: Det mesta. På senaste tid har jag lyssnat mycket på Courtney Barnett och på Steely Dan, och inte bara på grund av namnet. Tom Waits är min husgud.
Tittar på: For all mankind på Apple TV+ och väntar på nästa säsong av Succession.
Kulturupplevelse som dröjer sig kvar: En bluegrass-konsert jag såg i West Virginia som 18-åring.
Dan på Twitter: @danlolax

ANDRA LÄSER