Årets Skolmusikfestival är den största någonsin

Över 8 000 deltagare från 160 olika grupper deltar i festivalen Skolmusik som ordnas i Korsholm och Vasa den 4–6 maj. Det gör festivalen större än någonsin förr.

Lärarkören 2013. Också lärarna deltar i skolfestivalen. Foto: Frej Vuori.
Evenemanget går ut på att elever i grundskolan och gymnasiet samt blås- och stråkensembler från hela Svenskfinland samlas för att spela och uppleva musik i en professionell konsertmiljö.
I programmet ingår olika sorters konserter: mosaikkonserter, som består av nummer deltagarna själva valt, open stage-konserter, som är mer spontana uppträdanden på öppen scen, samt två festkonserter som kommer att äga rum i Botniahallen i Korsholm. Repertoaren för festkonserterna har skrivits av finlandssvenska och svenska låtskrivare och kommer att framföras av eleverna.
Projektledare Annika Richard arbetar med de praktiska detaljerna inför festivalen. Hon tycker att den erbjuder en speciell upplevelse för deltagarna.
– Att få stå på scen och att få uppträda inför varandra i en professionell inramning är en fin upplevelse, inte bara för eleverna utan också för lärarna. Det har stor betydelse för Svenskfinland att så många unga kan samlas med musik och kultur i fokus och förhoppningsvis få lust att fortsätta musicera.
Även mer etablerade artister kommer att hålla gästkonserter under festivalen. Bland annat jazzsångerskan Johanna Grüssner och Wegelius kammarstråkar ska uppträda.

Jubileet syns i repertoaren

Skolmusikfestivalen i år är en del av det officiella programmet för Finlands hundraårsjubileum. Detta kommer att synas i repertoarens tema.
– Repertoaren i år kommer att behandla hela bredden av Finlands historia: det förflutna, vår nutid och vår framtid. Det finns sånger om allt från linodling och bonden Paavo till sånger om hur framtiden kommer att se ut, säger Annika Richard.
Lågstadieelever har själva skrivit texterna till sångerna om framtiden. Annika Richard hoppas att sångerna ska sprida sig utanför festivalen, eftersom det är väldigt fin musik som kan användas i många olika sammanhang.
– Jag hoppas att det blir en rolig och minnesvärd upplevelse för alla deltagare.
Festivalerna har ordnats sedan 1990 i städer runt om i landet. Richard säger att deltagarantalet har ökat från år till år.
Skolmusik arrangeras av De ungas musikförbund i Svenskfinland r.f. DUNK.

Skolmusik seden 1990

Skolmusikfestivalen uppstod då flera lokala konserter runt om i Svenskfinland slogs ihop.
Den första riksomfattande festivalen hölls i Åbo 1990.
Sedan hölls den i Jakobstad 1993, Mariehamn 1997, Helsingfors 2000, Vasa och Korsholm 2003, åter i Åbo 2007, Åland 2010 och senast i Esbo 2013.
I år äger festivalen rum den 4–6 maj i Vasa och Korsholm.
Källa: DUNK.

ANDRA LÄSER