Seinäjokihus med säng i inomhuspool blev nordisk snackis

Det populära svenska Instagramkontot Hemnetknarkarna lyfter fram ett speciellt hus i Seinäjoki. Många av följarna undrar hur det är möjligt att övernatta i en säng som placerats i en inomhuspool. Det vet den tidigare radioprofilen Ted Urho, som faktiskt gjort det.

Ett hus i Seinäjoki med en säng i inomhuspoolen har blivit internetsuccé i Sverige.
01.10.2021 08:00 UPPDATERAD 01.10.2021 10:42
Instagramkontot Hemnetknarkarna med över 600 000 följare har noterat Finland igen. Det populära svenska kontot som lyfter upp bostadsannonser som får läsarna att höja på ögonbrynen har vänt sin blick österut, och i ett färskt inlägg lyfter kontot fram ett hus i Seinäjoki.
Och det speciella med huset?
I inomhuspoolen finns det två sängar. Tursamt nog är vattnet tömt ur bassängen, men det har inte stoppat inlägget från att få över 23 000 gillningar och långt över 400 kommentarer.
Hemnetknarkarna har också tidigare lyft upp bostadsannonser i Finland, senast ett färggrant hus i Närpes. I det huset gick alla rum enligt en färgkod. Ifall väggarna var gröna var också toaletten det.

Ted Urho övernattade i poolen

Helt otippat visar det sig att finlandssvensken och den tidigare radioprofilen Ted Urho faktiskt övernattat i en säng i den nu aktuella poolen i Seinäjoki.
Ted Urho övernattade i poolen på sin födelsedag för åtta år sedan. "Jag minns att jag sov riktigt bra", säger han.
– Jag var producent för programmet Veckoslutskommittén på Yle. Vi hade som mål att vara där saker händer. Strax före Provinssirock bestämde vi oss för att sända därifrån, säger Urho.
Det här var 2013. Allt var klappat och klart för festivalbesöket, men det fanns ett problem: övernattning.
– Vi kom på tanken så pass sent att alla hotell var fullbokade, och vi ville inte tälta. Men så hittade jag ett värdshus strax utanför Seinäjoki som jag bokade.
Förutom detaljen med sängarna i poolen är huset som säljs ett ganska typiskt objekt.
Det som hände sedan beskriver Ted Urho som unikt.
– På gården fanns det höns, det minns jag tydligt. En väldigt bestämd men vänlig värdinna tog sedan emot oss. Jag tror hon av någon orsak hade huset och inte visste vad hon skulle göra med det.
Sändningsteamet med Ted Urho, Magnus Hansén och Nicke Aldén följde henne och väl inne i huset sade hon: "Och ni sover här".
– Hon pekade på simbassängen. I den fanns tre sängar. Hon var också noga med att hon inte ville att vi festade i huset, men vi försäkrade henne om att vi var där för att jobba.
Och så blev det. Ted, Magnus och Nicke övernattade bredvid varandra i var sin säng i poolen.

Hur var det att sova i en simbassäng?

– Jag minns att vi sov riktigt bra. Någon av oss snarkade, men jag minns inte vem, säger Ted och skrattar.
Nicke Aldén, Ted Urho och Magnus Hansén låg bakom programmet Veckoslutskommittén. De har övernattat i varsin säng i poolen som nu blivit internetsuccé.
Det här var för åtta år sedan. Men när Instagramkontot Hemnetknarkarna laddade upp bilden kom minnena tillbaka.
– Jag följer kontot, och när jag såg inlägget så tänkte jag "väntas nu". Jag tänkte och tänkte, och plötsligt slog det mig att jag övernattat i poolen!

Visste inte om internetsuccén

HBL ringer upp fastighetsmäklaren Anne Lakaniemi på Dekita LKV som säljer objektet. På torsdagen hade hon ännu inte snubblat över inlägget på Hemnetknarkarna, men blir överlycklig när hon hör om internetsuccén.
– Hälften av min släkt bor i Sverige, så jag hade kunnat höra om det här. Men det hade jag inte, det här gör nog min dag, säger Lakaniemi.
Enligt fastighetsmäklaren Dekita LKV är stämningen i huset härlig.
Hon berättar att det är ett äldre par som äger huset och har det som bed and breakfast.
– Det är egentligen två byggnader, en från femtiotalet och en från sjuttiotalet, som är sammankopplade via ett garage. Det är en underbar stämning när man kommer in på gården. Fastän det är nära centrum känns det som om man var ute på landet, säger Lakaniemi.
Hon berättar att huset är fullt med gammal inredning och har en mycket trevlig gammaldags stämning.
– Jag ser att paret njuter av att bo där. Jag tror att de också har njutit av att personer övernattat där, äldre har inte alltid släkten nära.

ANDRA LÄSER